Kemoterapija: što je to i kako se to radi u onkologiji

Karcinom

Terapija lijekovima protiv raka, uključujući kemoterapiju, jedna je od glavnih metoda liječenja raka. Tijekom kemoterapije u ljudsko tijelo unose se razne otrovne tvari koje štetno djeluju na stanice malignih tumora. Važno je da otrovi i toksini najmanje negativno djeluju na cijelo tijelo pacijenta.

Režimi kemoterapije regulirani su međunarodnim metodama i pravilima i izračunavaju se pojedinačno. Kemoterapeut odabire liječenje za pacijenta vodeći se raznim kriterijima, uključujući:

 • morfološki oblik raka
 • prevalencija procesa
 • dob pacijenta
 • prisutnost popratnih bolesti i tako dalje.

Vrste kemoterapije

 • monokemoterapija - liječenje jednim lijekom;
 • polikemoterapija - liječenje s nekoliko lijekova istodobno.

Danas se češće koriste složene kombinacije nekoliko lijekova za kemoterapiju, jer su učinkovitije.

Kemoterapija se često koristi kao dio kombiniranog liječenja raka:

 • neoadjuvate - provodi se prije radikalnog liječenja;
 • adjuvant - propisuje se nakon operacije.

Doze i načini primjene lijekova protiv raka

Antineoplastični lijekovi i njihova doza odabiru se strogo pojedinačno.

Svaki lijek ima svoje osobine i karakteristike. Tijekom kemoterapije važni su sljedeći parametri:

 • doza lijeka
 • režim i način njegovog uvođenja
 • interval između injekcija
 • komplikacije u pozadini njegove uporabe.

Doza lijeka izračunava se na temelju režima kemoterapije, visine, težine, dobi, stanja pacijenta, au nekim slučajevima i na temelju laboratorijskih parametara pacijenta.

Načini rada

Ako je potrebno povećati intenzitet kemoterapije, tada se povećava doza lijeka, to je takozvana terapija visokim dozama ili se skraćuje interval između tečajeva kemoterapije, odnosno uvode se zbijeni režimi.

Postoje i metronomski režimi za uporabu citostatskih lijekova, kada se daju male doze lijekova, ali neprestano dulje vrijeme..

Nakon svakog tečaja kemoterapije potrebna je određena pauza za obnavljanje tijela. U pravilu se ponovljeni tečajevi kemoterapije provode svaka tri do četiri tjedna, to je razdoblje tijekom kojeg se pokazuju pokazatelji leukocita, trombocita itd..

Korištenjem nekih lijekova za kemoterapiju, na primjer, derivata nitrozo, ovaj se interval povećava na 6 tjedana.

Trajanje liječenja i broj tečajeva kemoterapije ovisi o vrsti tumora, o karakteristikama tijeka bolesti i o tome kako tijelo reagira na liječenje. Ponekad je potrebno zaustaviti ili promijeniti liječenje, a tu odluku donosi liječnik koji liječi.

Metode korištenja kemoterapijskih lijekova

 1. Sustavna kemoterapija
  Lijekovi se primjenjuju oralno (kroz usta), supkutano, intravenozno, intramuskularno, rektalno.
  Sustavna kemoterapija uključuje cijelo tijelo.
 2. Regionalna kemoterapija
  To podrazumijeva učinak citostatskog lijeka u povećanim koncentracijama na masu tumora, ograničavajući njegov ulazak u druge organe uvođenjem u posude koje hrane novotvorinu (na primjer, s melanomom).
 3. Lokalna kemoterapija
  Pripravci u obliku masti ili otopina nanose se na površinska tumorska žarišta (čir na koži), ubrizgavaju se u serozne šupljine (ascites, pleuritis), kičmeni kanal (intratekalni) s oštećenjem moždanih ovojnica i intravesični - kod novotvorina na mjehuru.

Pravila za primjenu lijekova protiv raka

Najrasprostranjenija je intravenska primjena antikancerogenih sredstava. U tom slučaju liječnik mora uzeti u obzir individualne karakteristike vena pacijenta..

 • primjena lijekova protiv raka treba provoditi samo u odjelima specijaliziranim za citotoksičnu kemoterapiju;
 • medicinske sestre za rad s citostaticima moraju proći posebnu obuku;
 • potrebno je promatrati redoslijed i brzinu primjene lijekova, uzeti u obzir kemijska svojstva lijekova kada se koristi oprema za njihovu primjenu;
 • poštivati ​​pravila i uvjete čuvanja lijekova, kako u pakiranju ljekarne, tako i nakon njihove pripreme;
 • nemojte miješati lijekove "u jednoj bočici" ako za to ne postoje posebne upute u uputama za uporabu ovih lijekova.
 • pripremu otopina za injekcije treba izvoditi u sterilnoj kutiji;
 • igle, šprice, bočice, ampule i ostatke neiskorištenih lijekova treba uništiti;
 • Igle leptira ne smiju se koristiti za infuziju kemoterapijskih lijekova koji sadrže mjehuriće; poželjno je koristiti periferne katetere tipa "brownula";
 • za lijekove s mjehurićima na koži s dugim infuzijskim razdobljem (12 sati ili više), poželjno je koristiti središnji venski pristup - instalacija lučkog sustava.

Implantabilni lučki sustavi

Sistem za implantaciju luka je kateter umetnut u posudu ili šupljinu i na nju povezana komora spremnika. Sustav porta-katetera široko se koristi u medicini više od 30 godina..

Lučki sustavi pomažu u učinkovitijem, sigurnijem i učinkovitijem liječenju. Posebno je važno instalirati ih kao uređaj za vaskularni pristup pacijentima kojima je propisano dugotrajno liječenje, s komplikacijama tijekom kemoterapije, što je dovelo do poteškoća u venskom pristupu..

Istodobno, pacijent može primati terapiju i u bolnici i ambulantno..

Infuzija lijekova provodi se pomoću posebnih igala tipa Huber, koje probijanjem silikonske membrane luke omogućuju ubrizgavanje otopine za infuziju u spremnik bez oštećenja silikonske membrane. Dalje, lijek ulazi u krvotok ili šupljinu kroz kateter, ovisno o vrsti lučnog sustava i mjestu katetera.

Lučki sustav potpuno je skriven ispod kože. Stoga je pogodan za dugotrajnu uporabu, ne opterećuje pacijenta i ne ometa higijenske postupke. Mora se imati na umu da se, ukoliko se ne koristi, lučki sustav mora isprati najmanje jednom u 2 mjeseca..

Priprema za kemoterapiju

Da biste izbjegli probleme s pronalaženjem vena i ugradnjom katetera, poželjno je dan prije kemoterapije popiti 1,5-2 litre tekućine.

Da biste trenirali vene, preporuča se povremeno stiskati ekspander zgloba 10 minuta 3 puta dnevno ili dok se ne umorite. U ovom slučaju, ruka bi trebala visjeti ispod razine srca..

Na dan kemoterapije trebate držati ruke na toplom, moguće je koristiti tople obloge na mjestu injekcije. Povremeno možete čistiti ruke toplim ručnicima.

Tijekom kemoterapije

Na dan kemoterapije morate doručkovati ujutro.

Dalje, morate slijediti nekoliko jednostavnih pravila:

 1. Pravilna prehrana tijekom kemoterapijepomoći će sačuvati i obnoviti vlastite obrambene mehanizme tijela. Nije potrebna posebna dijeta. Preporučljivo je smanjiti količinu prženog, masnog, dimljenog, slanog - kako bi se rasteretilo glavno tijelo detoksikacije - jetra. U vrijeme kemoterapije preporuča se negiranje konzumacije alkohola, ovo je hepatotoksični otrov, može pojačati toksični učinak citostatika.
 2. Važan je režim pijenja: trebate unositi najmanje 1,5 - 2 litre tekućine dnevno, ali ne više, inače se opterećenje bubrega može povećati, mogu se pojaviti edemi.
 3. Djelomično koža preuzima funkciju uklanjanja citostatika, pa je važno tuširati se ujutro i navečer..
 4. Pratite oralnu higijenu: ujutro i navečer nježno četkajte zube četkicom mekog čekinja kako biste izbjegli nepotrebne traume desni.
 5. Pazi na stolicu. To bi trebalo biti svakodnevno ili barem svaki drugi dan. Ako postoji malo zadržavanja stolice, možete se nositi s tim prilagođavanjem prehrane. Zatvor je nuspojava antiemetičkih lijekova danih prije kemoterapije. Upotreba laksativa je moguća, ali vrlo pažljivo. Bolje je koristiti hipertenzivne mikroklizme (ljekarna) ili klasične načine za rješavanje ovog problema (klasični klistir, čepići s glicerinom). Ne koristite svijeće od sapuna. Oni uzrokuju kemijsko opekline sluznice rektuma!
 6. Mučnina i povraćanje mogu pratiti proces kemoterapije tijekom cijelog trajanja. Najčešće to brine prvih dana uvođenja citostatika. Da biste smanjili mučninu i povraćanje, moguće je koristiti antiemetike - anememetike. Kao što su cerucal, ondansetron, zofran, kitril, emeset. Uzmite 1 tabletu u razmacima od 5 - 6 sati. U pravilu su 3-4 tablete dnevno više nego dovoljne. Mučnina se ne smije tolerirati, barem prvih nekoliko dana. Svakako se mora smanjiti. Važno je za održavanje apetita..
 7. Nažalost, folikuli dlake također su pogođeni citostaticima. Kosa postaje slaba i može ispasti. Ova je pojava privremena i nakon završetka kemoterapije oni će rasti i postajati još gušći.
 8. Način života pacijenta koji prima kemoterapiju ne smije se drastično mijenjati. Treba šetati, ići na piknike, raditi, sastajati se s prijateljima, opustiti se u zemlji, plivati, baviti se sportom.
 9. Pri uzimanju određenih lijekova može se razviti takozvani "palmino-plantarni sindrom", kada se na koži dlanova i tabana pojave crvenilo, oteklina, pa čak i pukotine. Možete napraviti kupke za ruke i noge s hladnom vodom. Najbolje je izbjegavati toplu i vruću vodu. Ne hodajte bosi, zaštitite ruke rukavicama dok radite domaću zadaću. Nakon pranja kožu treba namočiti suhom, ali ne trljati. Svu izloženu kožu treba zaštititi od sunčeve svjetlosti kada je izvan kuće. Preporuča se redovita uporaba hidratantnih krema i masti koje sadrže pantenol.

O komplikacijama nakon kemoterapije pročitajte ovdje.

Je li moguće povećati učinkovitost kemoterapije?

Potraga za glavnim smjerovima povećanja učinkovitosti terapije tumora provodi se u različitim smjerovima:

 • razvoj novih vrsta lijekova, posebno ciljane terapije, koja selektivno djeluju na tumorske stanice;
 • razvoj kombinirane primjene dva ili više lijekova - polikemoterapija;
 • poboljšanje kemoterapije kao faza u kombiniranom liječenju tumora;
 • korištenje drugih lijekova za smanjenje nuspojava kemoterapije;
 • usavršavanje metoda korištenja lijekova - doziranje, režim.

Kako se radi kemoterapija u onkologiji

Kemoterapija u onkologiji radi se radi života, i zato je se ne biste trebali bojati, ovo je šansa za pobjedu bolesti, jer operacija i zračenje ne mogu ubiti zloćudne stanice koje cirkuliraju u krvotoku, od kojih će neke pokrenuti metastaze. Za uznapredovali rak ne postoje druge mogućnosti spašavanja osim kemoterapije.

 • Moguće vrste kemoterapije
 • Načini primjene
 • Doze za lijekove
 • Uvodna pravila
 • Metode korištenja i primjene kemoterapije
 • Što su implantabilni lučki sustavi?
 • Savjeti za pacijenta
 • Je li moguće prekinuti kemoterapiju?

Moguće vrste kemoterapije

Klasifikacija dijeli kemoterapiju (CT) prema namjeni:

 • Zadatak profilaktičke ili pomoćne kemoterapije je uništavanje stanica karcinoma preostalih nakon operacije i mikroskopskih žarišta koja nisu otkrivena nijednom poznatom metodom kako bi se izbjeglo ponavljanje na mjestu kirurškog zahvata i udaljene metastaze;
 • preoperativna ili neoadjuvantna kemoterapija ima nekoliko važnih ciljeva, prvo, smanjenje konglomerata raka na veličinu tehnički uklonjenog, paralelno umirući kompleksi raka koji cirkuliraju, a prema naknadnoj mikroskopskoj slici uklonjenog tumora može se prosuditi osjetljivost stanica na korištenu shemu kemoterapije;
 • kemoterapija za metastaze naziva se različito - terapijska, palijativna, za klasičnu i već tri desetljeća jedinu vrstu antitumorskog učinka lijekova ne dolazi do jednog naziva.

U onkohematologiji, malo drugačija podjela kemoterapije na vrste, redoslijedom njihove primjene, pribjegava sljedećem:

 • predfaza, kada liječenje započinje uvođenjem jednog lijeka, priprema tijela za agresivan tijek ili visoku dozu kemoterapije, istodobno otkrivajući osjetljivost malignih stanica na citostatike i vjerojatnost razvoja opasnog sindroma brzog propadanja tumora;
 • indukcijska kemoterapija slična je terapijskoj terapiji karcinoma, čija je svrha inducirati potpunu ili djelomičnu remisiju bolesti;
 • konsolidacijska kemoterapija započinje nakon potpune smrti bazena zloćudnih stanica kao rezultat indukcijskih tečajeva i, slično kao i pomoćna kemoterapija, usmjerena je na sprečavanje recidiva bolesti;
 • Održavanje uključuje upotrebu određenih lijekova protiv raka tijekom razdoblja neaktivnog procesa - djelomična remisija kako bi se maksimiziralo obuzdavanje mogućeg napredovanja, a provodi se i nakon indukcije.

Načini primjene

Režim je režim liječenja ili, kako ga hematolozi radije zovu, protokol. Način rada pokazuje standard pojedinačne i ukupne doze za svaki lijek i određeno vrijeme primjene, a za neke citostatike i način primjene: mlaznom štrcaljkom ili infuzijskom pumpom.

Mnogi standardni režimi imaju svoja imena, jer se ista kombinacija lijekova razlikuje u dozi i brzini primjene. U hematološkoj onkologiji postoje nazivi za desetke režima, u pravilu kratice od prvih slova latinskih naziva lijekova prema INN-u ili izvorni trgovački nazivi..

Doze za lijekove

Problem kemoterapije je velika vjerojatnost podudarnosti terapijske i toksične doze. Svi citostatici djeluju na stanice osjetljive na njih koje imaju dobru sposobnost razmnožavanja - brzo se dijele. Citostatici nisu selektivni u ubijanju - nije ih briga što će ubiti - rak ili krvne stanice.

Doza lijeka protiv raka određuje se u kliničkim ispitivanjima; u budućnosti ga proizvođač preporučuje kao jednokratnu dozu, ali prilagođenu tjelesnoj površini ili težini pacijenta. U zapadnim klinikama citostatici su posebno pakirani u pojedinačnoj dozi, ako pacijent treba primiti 784 mg fluorouracila, neće mu se ubrizgati 3 ampule od po 250 mg, već strogo izračunati volumen.

Klinička istraživanja također određuju optimalan način primjene, koji vam omogućuje da unesete najveću ukupnu dozu prije razvoja neprihvatljive toksičnosti.

Uvodna pravila

Svaki lijek protiv raka ima svoj način primjene, koji uključuje ne samo mjesto ubrizgavanja, već i njegovo razrjeđivanje s posebno naznačenom otopinom, kao i algoritam za pripremu citostatskog sredstva za upotrebu. Na primjer, docetaksel se miješa s otopinom u nepjenjenom pokretu. Odstupanje od navedenih uputa algoritma može promijeniti kemijsku strukturu i uništiti lijek.

Da li ubrizgavati lijek mlazom u velikom razrjeđenju ili u kapaljci i s kojim volumenom otopine određuje se uputama. Primjerice, cisplatin se ubrizgava u razrjeđenju od pola litre i tek nakon što se pacijentu ubrizga litra fiziološke otopine, a nakon cisplatina uvijek se stavi bočica otopine s diureticima. Sve ove komplikacije štite bubrege od oštećenja..

Neki lijekovi dolaze s posebnim sustavom za ubrizgavanje koji isključuje štetne interakcije molekula lijeka s materijalom medicinskog proizvoda. Dakle, paklitaksel je kemijski stabilan samo u kremaforu - ricinusovom ulju. Cremafor uništava plastične šprice i infuzijske sustave, pa proizvođač oprema paklitaksel posebno formuliranim kapaljkama.

Opće je pravilo na kraju davanja citostatika ispiranje vene mlazom normalnom fiziološkom otopinom kako bi se molekule lijeka isprale iz unutarnje sluznice posude, dovodeći do oštećenja.

Metode korištenja i primjene kemoterapije

Prema načinu primjene, kemoterapija može biti oralna, intravenska, intraarterijska, intrakavitarna i intratekalna - u kičmeni kanal.

Ova posebna podjela nije zaživjela u praksi, jer režim liječenja nekoliko lijekova sugerira različite načine njihovog ulaska u tijelo pacijenta, pogotovo jer se većina citostatika daje intravenozno zbog jake iritacije mišića i moguće nekroze tkiva. Antineoplastični lijekovi u tabletama za oralnu primjenu - jedinice.

Lijek se može primijeniti intravenski:

 • bolus, odnosno mlaz iz šprice;
 • kapanje, potonje je moguće uz upotrebu plastičnog sustava cijevi i posebnog uređaja - infuzione pumpe za dnevne i višednevne injekcije.

Intraarterijska kemoterapija omogućuje vam unošenje citostatskog agensa u tumor kroz njegov krvožilni sustav i u vrlo visokim dozama. Slično tome, upotreba intratekalne kemoterapije, kada se lijek ubrizga u cerebrospinalnu tekućinu i dospije u mozak.

Intrakavitarna primjena ili lokalna kemoterapija želi stvoriti veću koncentraciju lijeka u metastazama na seroznoj membrani - pleuri ili peritoneumu, nego što tamo može ući s krvlju.

Što su implantabilni lučki sustavi?

Lučki sustavi su optimizacija intravenske kemoterapije i uklanjanje nelagode kada se lijekovi ne ubrizgavaju u posudu, već u poseban uređaj smješten ispod kože. Lučki sustav instalira se tijekom rada i radi nekoliko godina. Pacijentu s priključkom također se daju injekcije, ali vene nisu zahvaćene, ili bolje rečeno, pacijent prima injekciju ispod kože gdje se nalazi aparat, a sam sustav dostavlja lijek u veliku posudu. Osim što je lučki sustav vrlo prikladan, on isključuje oštećenja krvnih žila.

Postoje lučice za uvođenje lijekova u trbušnu šupljinu - laparoport kroz koji se ascitesom može ukloniti višak intraabdominalne tekućine.

Savjeti za pacijenta

Većina ciklusa komplicirana je mučninom i povraćanjem, a antiemetični lijekovi daju se prije početka kemoterapije kako bi se ublažila mučnina i spriječile epizode povraćanja. Takva strategija omogućuje vam odgađanje problema na nekoliko sati, pa prije tečaja možete doručkovati kao i obično za pacijenta, a nakon uvoda ručati po želji. Život će vam reći hoće li večera biti užitak.

Reakcije na kemoterapiju uvijek su individualne, ali kad se očekuje povraćanje, sigurno će biti, pa bi pacijent trebao unaprijed dobiti dopis od lječnika o vremenu uzimanja antiemetika i popiti ih prema uputama.

Tijekom uvođenja lijekova za kemoterapiju možete se opustiti - čitati knjigu ili gledati TV, ali sve neobično u reakciji tijela treba odmah prijaviti medicinskoj sestri ili liječniku. Neki lijekovi uzrokuju alergijske reakcije ili akutne sindrome koje treba kontrolirati.

Na kraju injekcije, bolje je odmoriti se, jer je kemoterapija u tijelu opterećenje, ne trebate iscrpljivati ​​snagu, ali odlazak u krevet u očekivanju nuspojava također je višak. Sve bi trebalo biti u vašim mogućnostima i bez napetosti, bez prevladavanja. Nuspojave svake sheme su poznate, uopće nisu potrebne i osobite su za svakog pacijenta, što se označava pojmom "pojedinac".

O rasporedu pretraga i posjeta liječniku mora se razgovarati unaprijed, to će dati određeno samopouzdanje. U našoj Klinici, tijekom liječenja, ako je potrebno, pacijent se u bilo kojem trenutku može obratiti liječniku koji dolazi.

Je li moguće prekinuti kemoterapiju?

Kemoterapija uvijek izaziva nuspojave, za njih se mora biti mentalno spreman. Kemoterapija se prekida samo ako je prijeko potrebna ako se pojave opasne po život reakcije, na primjer akutna teška alergija - anafilaktički šok.

Čak i pad razine leukocita s normalnim ili malo smanjenim udjelom neutrofila ne dovodi do odbijanja sljedeće injekcije, ali u nekim je slučajevima moguće smanjiti dozu citostatika za određeni postotak doze, uzimajući u obzir pogoršanje prognoze za konačni rezultat.

Uz tečaj koji traje nekoliko dana, loše zdravlje nije razlog za odgodu ili otkazivanje sljedeće injekcije, za suzbijanje malignih stanica, potrebna je određena doza i ritam citostatskog protoka u krv, pauza će poništiti sve napore i obesmisliti liječenje.

Pauza u kemoterapiji omogućit će stanicama raka da se oporave, istodobno modificirajući mehanizme rezistencije na citostatike. Stanice sintetiziraju enzime koji uništavaju lijekove za kemoterapiju, povećavaju njihovo oslobađanje prema van i štite od prodiranja kako bi sljedećoj injekciji pristupili potpuno naoružani.

Nije potrebno tražiti od liječnika stanku kada je tijelo pacijenta pripremljeno za početak liječenja posebnim terapijskim programom koji uzima u obzir vjerojatnost nuspojava i mogućnosti pacijentovog tijela. I tijekom liječenja protiv raka postoje tehnike za održavanje dobrog zdravlja i ubrzanje oporavka. Kemoterapija se ne može ublažiti nižim dozama, ali se može poboljšati tolerancija, što se uspješno radi u našoj klinici..

Kemoterapija za rak: vrste, značajke i liječenje

Rak je najpodmuklija bolest na svijetu s godišnjom stopom smrtnosti od jednog milijuna.

Onkološke bolesti su cijela skupina patologija koju karakterizira stvaranje stanica raka koje uništavaju imunološki sustav i potpuno uništavaju tijelo. Bolesti raka jedna su od najpodmuklijih na svijetu: svake godine odnesu živote milijuna ljudi različitih spolova i dobi. Zbog toga cijela svjetska medicinska zajednica radi na rješavanju pitanja razvoja učinkovitih režima liječenja raka. Znanstvenici iz cijelog svijeta bave se kontinuiranom znanstvenom aktivnošću tijekom koje se stvaraju novi lijekovi i razvijaju učinkovite metode liječenja raka, od kojih je jedna kemoterapija za rak..

Trenutno je jedna od najpouzdanijih metoda liječenja raka kemoterapija koja se odabire pojedinačno, ovisno o karakteristikama određenog tumora i zdravlju pacijenta. Koncept "kemoterapije za rak" u medicini znači upotrebu citostatskih lijekova koji prodiru u stanice malignog tumora i uništavaju njihove strukture.

Pojavom citostatskih lijekova u onkološkoj medicini dogodio se pravi proboj: tečajevi kemoterapije raka pomažu značajno usporiti brzinu podjele patogenih stanica i minimizirati rast tumora. U početnim fazama kemoterapija, zajedno s operacijom, može pomoći u potpunosti uništiti fokus patologije, a ako je bolest u zanemarenom stanju, citostatici mogu usporiti razvoj bolesti i produžiti život pacijenta što je više moguće.

Koliko je kemoterapija učinkovita za rak, treba prosuđivati ​​prema specifičnoj vrsti onkologije: postoje vrste zloćudnih tumora koji se liječe isključivo citostatskim lijekovima i njihovom kombinacijom. Dugo godina u onkološkoj medicini kemoterapija se smatra jednom od najučinkovitijih i najučinkovitijih metoda liječenja raka..

Adjuvantna i neoadjuvantna kemoterapija u onkologiji

Odgovarajući na pitanje: "Što je kemoterapija za rak?" - treba razmotriti njegove glavne vrste koje se u svjetskoj onkološkoj praksi koriste za sprečavanje razvoja karcinoma.

Onkolozi kemoterapije razlikuju sljedeće vrste kemoterapije:

 • pomoćna kemoterapija;
 • neoadjuvantna kemoterapija;
 • terapijska kemoterapija.

Svaka vrsta kemoterapije ima svoje ciljeve i ciljeve, stoga se odabir liječenja provodi na temelju svakog specifičnog kliničkog slučaja. Dakle, adjuvantna kemoterapija za rak preporučuje se pacijentima, ovisno o morfologiji tumora i stadiju bolesti, koji su podvrgnuti operaciji uklanjanja novotvorina. Zadatak takve terapije je smanjiti rizik od progresije bolesti - pojave novih metastaza, kao i spriječiti povratak bolesti.

Dakle, očito je što kemoterapija daje onkologiji u ovom slučaju: smanjenje rizika od ponovnog razvoja patologije, čega se toliko boje i sami pacijenti i onkolozi, u čijem arsenalu ne postoje uvijek učinkovite metode liječenja još opasnijeg i prolaznijeg ponovljenog karcinoma.

Uz to, pacijentima se često propisuje neoadjuvantna kemoterapija za karcinom, koja se daje prije kirurškog liječenja tumora. Svrha takve "kemije" je smanjiti veličinu neoperabilnog tumora ili, na primjer, izvesti operaciju koja čuva organe, kao i otkriti osjetljivost stanica raka na lijekove koji će se koristiti u postoperativnom razdoblju..

Uz to, postoji i terapijska kemoterapija, koja je propisana kao podržavajuća terapija za pacijente u uobičajenim fazama onkološkog procesa. U tom se slučaju učinak kemoterapije na tijelo svodi na usporavanje širenja tumora i maksimiziranje kvalitete života pacijenata koji pate od onkologije..

U onkološkoj praksi često se koriste kombinirani režimi liječenja, u procesu izrade kojih kemoterapeuti kombiniraju gore navedene vrste kemoterapije za rak kako bi povećali učinkovitost liječenja. Na primjer, neoadjuvantna kemoterapija često se propisuje prije operacije, a adjuvantna kemoterapija nakon.

Odgovor na pitanje pomaže li kemoterapija kod karcinoma stadija 4 prilično je složen, no većina stručnjaka sigurna je da odsutnost suportivnog liječenja može dovesti do sindroma jake boli, komplikacija povezanih s širenjem tumora na susjedna tkiva i organe te preranom smrću. pacijent.

Strahovi od podvrgavanja kemoterapiji zbog raka

Mnogi se pacijenti onkoloških dispanzera boje liječenja citostaticima, jer nuspojave nakon kemoterapije mogu biti prilično ozbiljne:

 • povećana tjelesna temperatura;
 • mučnina, povraćanje;
 • gubitak i gubitak kose;
 • zimice i bolovi u mišićima;
 • slabost i vrtoglavica;
 • gastrointestinalni poremećaji;
 • gubitak apetita;
 • depresija, napadi panike;
 • povećana pospanost.

Intenzivna kemoterapija raka ozbiljan je stres za kardiovaskularni i krvožilni sustav. Međutim, ne biste se trebali bojati ozbiljnih nuspojava: kemoterapeut propisuje suportivno liječenje koje pomaže što bržem oporavku nakon tečaja citostaticima.

Prije nego što se podvrgnu kemoterapiji u bolnici, pacijentima se dodjeljuje popis pregleda uz obveznu dostavu detaljnog testa krvi i biokemije. Kemoterapija negativno utječe na formulu krvi, stoga tijekom liječenja citostatskim lijekovima pacijenti više puta provjeravaju stanje krvi i srčanog mišića (analize, EKG).

Iskusni kemoterapeut, paralelno s propisivanjem kemoterapije, preporučuje lijekove za održavanje tijela koji smanjuju broj i učestalost nuspojava.

Zapamtite, kemoterapija je jedan od vodećih tretmana raka širom svijeta.!

Većina pacijenata koji odbijaju liječenje rijetko žive duže od 1 godine.

Stacionarna kemoterapija za rak: kako se radi kemoterapija

Dakle, je li kemoterapija učinkovita za rak i kakva će biti prognoza za pacijente koji se uspješno podvrgnu citostatskom liječenju? Bilo koji onkolog reći će da kemoterapija uništava većinu tumorskih stanica (a kod nekih vrsta onkologije potiče potpuno izlječenje!), Poboljšava ukupnu dobrobit pacijenta i produžava mu život!

Prije primanja pacijenta u bolnicu, liječnik mu detaljno objašnjava kako ide tečaj kemoterapije za karcinom, a daje i preporuke u vezi s prehranom, načinom života itd. Ovdje će sve ovisiti o vrsti tumora i odabranom režimu kemoterapije.

Pacijenti koji se mogu samostalno kretati nalaze se u dnevnoj bolnici, a "teški" pacijenti ostaju na odjelu tijekom cijelog tijeka kemoterapije. Bolnički liječnici pružaju pacijentima potrebnu pomoć u kemoterapiji, kao i moralnu potporu u borbi protiv raka.

Postavljajući pitanje koliko dugo traje kemoterapija u onkologiji, važno je shvatiti da je svaki specifični klinički slučaj individualan. U primarnoj onkologiji, tečajevi liječenja citostaticima bit će kraći i manje intenzivni nego u ponovljenom karcinomu.

Na primjer, kemoterapeut može pacijentu propisati 4 tečaja kemoterapije, koja se moraju ponoviti u razmaku od 21 dana. Međutim, ako pacijent ima lošu krvnu sliku, liječnik ga neće primiti na sljedeću "kemoterapiju". Stoga je vrlo teško točno reći koliko se često radi kemoterapija za onkologiju i koliko će dana trajati taj proces. Ako su rezultati ispitivanja u pravilu nezadovoljavajući, tada se interval između postupaka pomiče za nekoliko dana dok se ne obnove..

Citostatski lijekovi daju se intravenski. Paralelno s njima, liječnik propisuje potporne lijekove za sprečavanje mučnine i povraćanja, vrtoglavice i drugih nuspojava. Liječnik koji liječi obavještava pacijenta koliko se puta daje kemoterapija za rak, međutim, točan se broj također ne može dati odmah - određuje se rezultatima MRI i CT studija. Liječenje je ciklično i uz dobru toleranciju može se produžiti, ali u većini slučajeva propisuje se 6 tečajeva kemoterapije.

Rezultati kemoterapije: što mogu učiniti moderni citostatici

Da biste saznali pomaže li kemoterapija raku, jednostavno usporedite rezultate pacijentovih studija prije i nakon liječenja. U većini slučajeva, nakon kemoterapije, tumor se značajno smanjuje ili čak potpuno nestaje. Čak i ako onkologiju nije moguće potpuno izliječiti, ona se u pozadini liječenja citostaticima može jednostavno "smrznuti" i uopće ne smetati pacijentu dugi niz godina.

Rezultati liječenja uvelike će ovisiti o tome kako se poštuju razmaci između tečajeva, kao i o vremenu pregleda, jer kada bolest napreduje, potrebno je promijeniti režim liječenja. Čak i u slučajevima potpunog beznađa, učinkovitost kemoterapije u onkologiji prilično je velika: ti lijekovi poboljšavaju kvalitetu života i produžuju je što je više moguće..

Ako se rak otkrije u ranim fazama, vrlo su velike šanse za potpuni oporavak kemoterapijom. U kemoterapiji je izuzetno važno odrediti koji tijek kemoterapije, koliko tečajeva, koji intervali liječenja, koliko dugo liječenje, jer nepotpuno liječenje može pridonijeti brzom rastu stanica karcinoma koje se ne mogu kontrolirati.

Bez obzira na to koliko dana kemoterapije za rak i koja je bila početna prognoza bolesti, pacijenti imaju priliku potpuno ili djelomično izliječiti, smanjiti bol i, što je najvažnije, nadati se oporavku. Ne zanemarujte savjete onkologa i strogo se pridržavajte razvijenog režima liječenja, a tada ćete dobiti maksimalne šanse za ozdravljenje, kao i za dug i ispunjen život.!

Kemoterapija za rak: kakav je postupak i koliko je dug tijek liječenja

Kemoterapija se široko koristi u modernoj medicini za borbu protiv malignih tumora. Mnogi se pacijenti u onkološkim klinikama pitaju: kako se provodi kemoterapija i koliko je učinkovito liječenje?

Tehnika se temelji na uvođenju u tijelo pacijenta snažnih otrova koji ubijaju stanice raka. U mnogim slučajevima kemoterapija za liječenje raka jedina je šansa da se pacijentu spasi život. U ovom ćemo članku pobliže pogledati kako se provode kemoterapije i koje su moguće posljedice liječenja..

Kada je propisana kemoterapija??

Kemoterapija je sistemska tehnika usmjerena na borbu protiv malignih novotvorina. Za pacijenta onkolog propisuje posebne lijekove koji ubijaju stanice raka.

Nažalost, lijekovi za kemoterapiju utječu ne samo na maligne stanice, već i na zdrave stanice koje se brzo dijele (koštana srž, folikuli dlake, gastrointestinalni trakt itd.). To je ono što uzrokuje neugodne nuspojave..

Uz terapiju zračenjem i kirurškim zahvatom, kemoterapija se smatra jednim od 3 učinkovita tretmana za maligne novotvorine. Sve se ove metode često kombiniraju. Ako u tijelu ima mnogo metastaza, kemija se smatra najučinkovitijim načinom pomoći pacijentu..

Kemoterapijski tretman omogućuje:

 • smanjiti veličinu novotvorine prije operacije;
 • uništiti zloćudne stanice preostale nakon operacije;
 • boriti se protiv metastaza;
 • poboljšati učinkovitost liječenja;
 • spriječiti recidiv raka.

Izbor tehnike ovisi o mjestu i vrsti novotvorine, kao i o stadiju karcinoma. Najučinkovitija je kombinacija nekoliko mogućnosti istovremeno..

Liječnici odabiru metodu liječenja ovisno o stadiju karcinoma i mjestu tumora.

Liječenje kemoterapijom, kao glavna metoda borbe protiv raka, koristi se za sistemske onkološke patologije koje zahvaćaju nekoliko organa: rak krvi, maligni limfom itd..

Također, kemoterapija je kao prva faza liječenja indicirana za pacijente s tumorom značajne veličine, koji se vizualizira tijekom dijagnostičkog pregleda: sarkom, karcinom itd..

Također, pacijentu se može propisati kemoterapija kako bi se spriječilo ponavljanje raka, poboljšali rezultati liječenja ili odsutnost vidljivih novotvorina nakon operacije. Ako se u bolesnika pronađe jedan zloćudni čvor, propisuje se tečaj kako bi se smanjio njihov broj i veličina.

Prema vrsti učinka na tijelo pacijenta, kemoterapijski lijekovi podijeljeni su u 2 skupine:

 1. Citotoksično, ubijajući maligne stanice.
 2. Citostatički - enzimi koji remete vitalnu aktivnost patoloških stanica. U konačnici dolazi do nekroze tumora.

Kemoterapija za onkologiju, najčešće se provodi u tečajevima - primjena lijekova izmjenjuje se s prekidima u liječenju kako bi se tijelo moglo oporaviti nakon uvođenja toksina. Onkolog ili kemoterapeut odabire najučinkovitiji režim na temelju povijesti pacijenta.

Sljedeći čimbenici utječu na odabir režima kemoterapije:

 • mjesto i vrsta novotvorine;
 • reakcija pacijenta na uvođenje određenih lijekova;
 • krajnji cilj za kojim teži onkolog (spriječiti relapse, smanjiti neoplazmu, potpuno ubiti rak, itd.).

Zahvaljujući dijagnostičkim mjerama, u bolesnika se utvrđuje stadij bolesti i vrsta tumora raka, te procjenjuje zdravstveno stanje. Lijekovi se primjenjuju u bolnici i ambulantno. Neki se lijekovi daju intravenozno, drugi se daju u obliku tableta.

Neki se tumori liječe izoliranom infuzijom - tumor raka izložen je visokoj dozi lijeka, dok otrov ne ulazi u tijelo.

Za onkološki proces koji utječe na središnji živčani sustav, indicirana je intratekalna kemoterapija: lijek se ubrizgava u likvor ili cerebrospinalnu tekućinu.

Kombinacija određenih lijekova ovisi o vrsti karcinoma i cilju liječnika. Trajanje tijeka terapije i vrijeme njezine provedbe ovise o težini onkološkog procesa u tijelu. Kemoterapija se daje od 14 dana do 6 mjeseci. Onkolog neprestano nadgleda zdravlje pacijenta i prilagođava režime liječenja.

Kako djeluje kemoterapija??

Dvije se vrste kemoterapije primjenjuju u cijelom svijetu: polikemoterapija i monokemoterapija. Mono osigurava uvođenje jednog lijeka u tijelo pacijenta i poli - skupine lijekova koji se koriste zauzvrat ili istovremeno.

Znanstvenici su otkrili da pravilno odabrana polikemoterapija djeluje puno bolje od pojedinog lijeka. Neke vrste lijekova prikladne su samo za određenu vrstu neoplazme, druge za sve vrste onkologije.

Otrovno sredstvo ubrizgava se u tijelo pacijenta tankom iglom kroz perifernu venu ili kateterom u središnju venu. U nekim se slučajevima lijek ubrizgava izravno u tumor kroz arteriju. Neke vrste kemoterapije ubrizgavaju se pod kožu ili u mišiće.

Otrovni lijek ubrizgava se u tijelo perifernom venom.

Ako lijek treba polako ući u tijelo pacijenta (unutar 2 - 3 dana), koristi se posebna pumpa za kontrolu primjene lijekova.
U svakom pojedinačnom slučaju, liječenje onkološkog tumora pomoću kemije ima svoje individualne karakteristike. Prije svega, vrsta terapije odabire se na temelju vrste procesa raka.

Kad god je to moguće, pacijenti i njihova rodbina pokušavaju kupiti lijekove od europskih proizvođača.

Razlog je veća kvaliteta lijekova zbog besprijekorne proizvodne discipline u razvijenim zemljama. Primjerice, nema uštede na zaposlenicima farmaceutskih tvrtki, a država si ne postavlja zadatak da kupuje po najnižoj mogućoj cijeni, kao što je slučaj u Rusiji..

Pacijent s rakom možda neće imati "drugu priliku" za kemoterapiju, pa je bolje "preplatiti" za predvidljiv rezultat.

Međutim, za kupnju mnogih lijekova u Europi potreban je recept. Finska ima uslugu "Recepti za finske ljekarne za stanovnike Rusije" iz medicinskog centra MedFIN (Helsinki).

Za dobivanje europskog elektroničkog recepta dovoljno je imenovanje ruskog liječnika koji dolazi. Liječnici MedFIN proučit će anamnezu, postavljati pitanja koja pojašnjavaju ili tražiti potrebne rezultate istraživanja na Internetu i napisati recept za kupnju lijekova u finskim ljekarnama. Sva komunikacija odvija se na ruskom jeziku.

Nakon toga će liječnik MedFIN izdati finski elektronički recept koji se prihvaća u bilo kojoj ljekarni u Finskoj. Usluga košta 48 eura.

Trajanje tečajeva kemoterapije

Onkolog određuje broj tečajeva kemoterapije i njihovo trajanje. Pacijentu se mogu prepisivati ​​svakodnevni lijekovi, bez prekida.
Postoje i tjedne sheme kada se pacijentu prepisuju lijekovi 1-2 puta tjedno..

Ali najčešća shema je mjesečna. Lijekovi se daju nekoliko dana, a mjesec dana kasnije shema se ponavlja. Na temelju analiza i dijagnostičkih istraživanja liječnik određuje koja je shema prikladnija za pacijenta i koliko često treba ubrizgavati lijekove.

Nuspojave kemoterapije

Organizam u cjelini pati od agresivnih učinaka na tijelo lijekova koji se koriste u kemoterapiji: gastrointestinalni trakt, koža, nokti i kosa, sluznica itd..

Glavne nuspojave primjene kemoterapije su:

 • Potpuni ili djelomični gubitak kose. Ali, nakon prestanka uvođenja agresivnih lijekova, rast dlaka na glavi ponovno se nastavlja.
 • Osteoporoza, koja se očituje slabljenjem koštanog tkiva.
 • Povraćanje, proljev i mučnina - učinci kemoterapije na gastrointestinalni trakt.
 • Bolesti zarazne prirode koje uzrokuju opće smanjenje tjelesnog imuniteta.
 • Anemija, čiji je popratni čimbenik slabost i jak umor.
 • Privremena ili potpuna neplodnost.
Gubitak kose jedan je od nuspojava kemoterapije.

Ako je kemoterapija previše kompromitirala imunološki sustav, to može imati strašne posljedice: upala pluća (upala pluća), upala slijepog crijeva (tiflitis) i anorektalna infekcija.

Na temelju gore navedenog, prije odabira režima liječenja, onkolog procjenjuje moguće rizike. Ako pacijent nije u stanju izdržati nuspojave, doze lijeka se smanjuju ili se lijek zamjenjuje nježnijim..

Je li moguće prekinuti liječenje?

Ako postoje ozbiljne nuspojave, mnogi pacijenti pitaju onkologa je li moguće prekinuti terapiju na neko vrijeme kako bi se tijelo moglo oporaviti?

Odgovor je u pravilu negativan. Ako se terapija prekine, tijek onkološkog procesa se pogoršava, pojavljuju se novi tumori. Stanje pacijenta naglo će se pogoršati, sve do smrti.

Stoga je apsolutno zabranjeno prekidati uzimanje lijekova koje preporučuje onkolog..

Kemoterapija

Kemoterapija je uobičajena metoda liječenja tumora raka ubrizgavanjem posebnih kemikalija ili lijekova u tijelo, takozvanih antineoplastičnih (antineoplastičnih) kemoterapijskih sredstava. Terapija se sastoji u upotrebi sredstava koja djeluju razarajuće na malignu tvorbu. Stanice tumora sa specifičnom strukturom uništavaju se ili njihov rast prestaje. Glavno djelovanje postupka je smanjenje tumora prije operacije, kako bi se spriječilo širenje metastaza nakon operacije.

Metoda terapije uključuje upotrebu vrlo toksičnih sredstava koja negativno utječu na tijelo u cjelini. Kemoterapija za onkologiju je različitih vrsta i stupnjeva utjecaja. Postupak se odvija pod nadzorom i nadzorom liječnika koji dolazi. Kemoterapeut odlučuje koju će se vrstu kemije koristiti na temelju stadija raka i dobi i spola pacijenta. Uzimaju se u obzir popratne bolesti.

Prednosti provođenja kemije

Snage upotrebe kemijskih lijekova za uklanjanje zloćudnih novotvorina razarajući su učinak na maligne stanice čak i u teško dostupnim područjima tumora. Sličan rezultat nije postignut pri korištenju radioaktivnog zračenja. U kemijskoj terapiji moguće je djelovati na fokus maligne novotvorine na lokalnoj razini ubrizgavanjem u mjesto lezije.

Kemija smanjuje veličinu tumora, što smanjuje rizik i složenost operacije. Nakon operacije, upotreba terapije smanjuje rizik od recidiva, povratka zloćudnih stanica. Kemikalije udaljeno utječu na sekundarne lezije, uklanjaju metastaze i rizik od njihove pojave.

Indikacije za terapiju

Ova metoda liječenja propisana je u sljedećim slučajevima:

 • Leukemija.
 • Hemoblastoza.
 • Horiokarcinom.
 • Rabdomiosarkom.
 • Rak završne, četvrte faze.
 • Brzo širenje metastaza.
 • Remisija raka.
 • Liječenje zračenjem.
 • Kirurška operacija.

Kemoterapija se koristi kao zaseban postupak za uklanjanje tumora, a uz zračenje ili kiruršku terapiju. Prakticira se preoperativna antitumorska terapija koja smanjuje veličinu tumora, što smanjuje složenost kirurške intervencije.

Test krvi tijekom liječenja

Kemikalije i lijekovi utječu na maligne stanice kanceroznih tumora i zdrave mikroorganizme. Činjenica postaje uzrok kršenja proizvodnje krvnih stanica u ljudskoj koštanoj srži. Tijekom kemoterapije pati imunitet, a smanjuje se otpornost na virusne bolesti i bakterije. Pacijent pati od anemije, mišićne slabosti, nedostatka fizičke snage.

Za kontrolu sadržaja vitalnih elemenata u krvi provodi se sustavni test krvi koji se podvrgava kliničkom i laboratorijskom pregledu. Da bi se obnovila zdrava struktura krvi, pacijentu se propisuje posebna terapijska prehrana, jedući dovoljnu količinu svježeg voća i povrća. Također, šetnje na svježem zraku i pozitivne emocije povoljno će utjecati na fizičko stanje osobe s onkologijom..

Terapije

Klasifikacija i vrste postupaka primjenjuju se ovisno o stupnju onkologije, fizičkom stanju pacijenta, dobi i spolu. Kemoterapija se dijeli na vrste:

 • Neoadjuvantni. Drugi naziv je indukcija. Koristi se prije operacije kako bi se smanjila maligna novotvorina. Uspješno izvedena sistemska kemija može smanjiti složenost operacije. Propisuje se ako je tumor osjetljiv na tvar. Patomorfološki pregled omogućuje vam utvrđivanje stupnja smanjenja zloćudne novotvorine, odabir sheme primjene lijeka nakon operacije ili u slučaju recidiva.
 • Adjuvant. Svrha ove vrste kemije je uklanjanje mikrometastaza nakon kirurškog zahvata, kao i sprečavanje stvaranja novih. Terapija povećava vjerojatnost prognoze bez recidiva za pacijente.
 • Ciljano. Ova vrsta ima blokirajući učinak na membranske molekule i fokus raka. Sinteza proteina je poremećena i dioba zloćudnih stanica prestaje. Postupak se izvodi na genetskoj i molekularnoj razini. Točnim izračunavanjem metabolizma zloćudnih stanica postiže se njihovo samouništenje. Istodobno, učinak na zdrave mikroorganizme je minimaliziran, stoga su komplikacije nakon kemoterapije niske. Prodirući u krv, tvar se širi cijelim tijelom, dosežući udaljena mjesta malignih novotvorina. Ovi učinci pridonose pozitivnom ishodu tijeka liječenja..
 • Hipertermičan. Lijek visoke temperature ubrizgava se u fokus maligne tumorske formacije. Postupak se koristi za velike maligne tumore, kao i za intraorgansko širenje metastaza. Zahvaljujući kombinaciji temperatura lijekova, željeni rezultat postiže se u najkraćem mogućem roku. Učinci na tijelo i učinci kemije su u razvoju.
 • Platina. Za terapiju ove vrste koristi se tvar platine. Koristi se kada drugi tretmani nisu uspjeli. Dopustite uklanjanje zloćudne novotvorine u mjehuru, plućima, testisima. Platinasta metoda može utjecati na područja ljudskog tijela gdje su drugi lijekovi bili nemoćni. Razlikuje se u povećanoj učinkovitosti, pozitivnoj prognozi nakon terapije.
 • Štedljiv. Za postupak se koriste kemikalije koje imaju manje agresivan učinak na tijelo. Koristi se za liječenje malignih tumora u starijih bolesnika ili onih čija je tjelesna kondicija oslabljena, kao i u primarnim fazama onkologije. Ova metoda liječenja ima minimalne nuspojave za tijelo..
 • Visoke doze. Ova vrsta kemoterapije koristi se u slučaju recidiva tumora ili rezistencije. U svakoj fazi postupka koriste se posebne tvari koje se ne presijecaju u otpornosti. Monoterapija se provodi lijekom koji je odabran dominantnim na određenoj razini.
 • Palijativno. Ovaj kemoterapijski postupak provodi se kako bi se pacijentu produžio život i ublažili bolni simptomi. Koristi se kada je oporavak nemoguć, u završnim fazama onkologije. Kemijom se postiže stabilna remisija.

Nakon svake od korištenih opcija dodjeljuje se vrijeme za oporavak tijela. Pacijentu se daje postupak koji je propisao profesionalni kemoterapeut, na temelju složenosti i stadija bolesti. Glavni cilj liječenja je suzbijanje širenja stanica raka i uništavanje zloćudnog fokusa. Bez potrebe za prekidanjem neplaniranog postupka snažno se obeshrabruje.

Klasifikacija boja komponenata

Vrste kemoterapije razlikuju se u sastavu lijekova koji se koriste za zaustavljanje aktivnosti karcinoma. Danas se izvode ove vrste postupaka, različitih boja:

 1. Crvena kemoterapija. Smatra se agresivnim i nemilosrdnim za ljudsko tijelo. Nakon tečaja imunitet se osjetno smanjuje, zaštita od virusnih infekcija i bakterija slabi. Cilj terapije je uništiti maligne stanice raka i zaustaviti njihov rast. Lijekovi za kemoterapiju ove vrste koriste se u podskupini antraciklina i imaju crvenu boju. Ova činjenica objašnjava ime. Trajanje postupka određuje liječnik, praveći pauze između sesija kako bi se tijelo oporavilo od djelovanja toksina.
 2. Plava kemoterapija. Koriste se lijekovi Mitomicin i Mitoksantron koji pokazuju plavu nijansu boje. Učinak na tijelo je manji od prethodne metode. Svrha postupka je spriječiti recidiv i proliferaciju malignih stanica. Između sesija korištenja tvari prave se intervali kako bi se osoba mogla odmoriti od otrovnih tvari.
 3. Žuta kemoterapija. Za ovaj postupak koriste se sljedeće ljekovite tvari: ciklofosfamid, fluorouracil ili metotreksat. Te su tvari štedljive, lakše ih je prenijeti pacijentima s karcinomom, čije je tijelo oslabljeno, iscrpljeno bolešću. Razdoblje samoizlječenja nakon tečaja ne traje dugo.
 4. Bijela kemoterapija. Tvar sadrži Taxol. Koristi se u liječenju raka dojke kod žena. Smatra se najnježnijim za ljudsko tijelo i lako se podnosi.

Vrste terapije razlikuju se po stupnju utjecaja na tijelo. Određeni tretmani pokazuju povećane nuspojave. Ovisno o agresivnosti karcinoma, mjestu tumora, dobi i tjelesnom stanju pacijenta, koriste se odgovarajuće metode i terapijska potporna terapija. Kemoterapija u velikim dozama propisana je kada je tijelo jako opijeno i kada je prisutna zloćudna stanica. Dozu ljekovite tvari određuje onkolog.

Priprema za postupke

Prije provođenja tečaja kemoterapije, potrebno je pripremiti se, podvrgnuti sveobuhvatnom pregledu tijela. Ako postoje kronične bolesti akutnog oblika, tada se kemoterapija snažno ne preporučuje kako bi se izbjegle komplikacije. Tijekom razdoblja terapije, tijelo treba hranjive sastojke i vitamine. Stoga je važna uravnotežena, pravilna prehrana. U vrijeme kemoterapije važno je održavati emocionalnu i mentalnu ravnotežu, izbjegavati šokove i stres.

Priprema za kemoterapiju uključuje prestanak pušenja i pijenje alkohola. Štetne tvari mogu poremetiti tijek liječenja i dovesti do ozbiljnih komplikacija. Također je važno podržati voljene osobe i one koji su uspješno pobijedili onkologiju i vratili se svom normalnom životu. Pozitivan stav, kao i motivacija, dat će snagu i odlučnost da se ne odustaje, ne odustaje. Tijekom kemijskih postupaka tjelesnu aktivnost treba ograničiti. Iz tog razloga neki pacijenti uzimaju slobodno za pregled i terapiju..

Prije početka liječenja preporuča se prethodno čišćenje tijela od toksina. Morat ćemo se pobrinuti za uzimanje lijekova koji štite bubrege, jetru i želudac od agresivnih učinaka kemije. Lijekove će propisati liječnik koji uzima lijek, uzimajući u obzir potrebe i karakteristike tijela pacijenta. Samo-lijekovi dovest će do prekida liječenja i povećati nuspojave lijekova.

Principi kemoterapije

Metoda liječenja u onkologiji provodi se pod bliskim nadzorom kemoterapeuta. U nekim je slučajevima propisano ozračivanje tijela. Razlika je u učinku na tumor. Terapija zračenjem ima lokalizirani učinak izravno na leziju, ubijajući maligne stanice. Za razliku od terapije zračenjem, kemija je u stanju doseći udaljena, teško dostupna područja opasnih novotvorina. Trajanje tečaja s intervalima odmora od nekoliko dana pruža mogućnost tijelu da se oporavi i odmori od otrovnih tvari. Tijekom postupka pacijent je obično izoliran od stranih zvukova i vanjskih podražaja.

Prema načinu primjene, kemoterapija je intravenska, intramuskularna. Tvari se mogu primijeniti oralno u tabletama, supkutano, kao i izravno u fokus malignih lezija. Opciju za uporabu lijekova odabire onkolog nakon proučavanja faze razvoja onkologije, popratnih bolesti pacijenta i lokalizacije tumora. Također, liječnik određuje tijek i režim liječenja za određenu osobu, na temelju karakteristika i potreba tijela. Broj sesija ovisi o stadiju onkologije, karakteristikama i potrebama pacijenta. U nekim se slučajevima koristi nekoliko sesija zaredom.

Kemoterapija i vrste tumora

Metode liječenja ovise o mjestu onkologije. Slijede vrste raka i preporučeni načini liječenja:

 • Rak pluća. U ovom se slučaju koriste ciljane tvari koje utječu na receptore maligne novotvorine. Pozitivan rezultat je očit s minimalnim nuspojavama za zdrave stanice u tijelu.
 • Rak dojke u žena. Koriste uljnu kemiju prije i nakon operacije. Veličina novotvorine smanjuje se uz pomoć injektiranog lijeka, a nakon operacije koristi se terapija kako bi se spriječilo širenje metastaza u unutarnje organe. Za provjeru razine malignih stanica koristi se suha kemija za mjerenje proteina u krvi. Usklađenost s preporukama liječnika prije i nakon liječenja pomoći će preživjeti eliminaciju malignih tvorbi bez globalnih negativnih posljedica.
 • Rak želuca. Onkološko liječenje kombinira se s terapijom zračenjem. Želučana tkiva nisu osjetljiva na kemijske lijekove, stoga se terapija koristi u kombinaciji s ionskim zračenjem. Tijekom liječenja nužno su propisani lijekovi za reflekse povraćanja i mučnine kako bi se ublažila tolerancija postupka. Ako je potrebno, propisana je dvostruka doza tvari.

Kemoterapija se daje po pacijentu, ne postoji standardni tretman koji odgovara svima. Ovisno o lokalizaciji, kao i u fazi bolesti, mogu biti potrebne kirurške intervencije, uklanjanje zloćudnog tumora, kao i zračenje, ionsko zračenje na stanice raka. U nekim se slučajevima koristi kompleks primijenjenih metoda..

Nuspojave na tijelo

Kemoterapija je agresivan tretman koji šteti zdravim stanicama unutarnjih organa i vitalnim procesima. S obzirom na kemijski sastav, lijek ne može biti potpuno bezopasan, bez negativnog učinka. Ozbiljnost i težina nuspojava ovisi o stadiju raka, fizičkom stanju pacijenta. Postoje poremećaji probavnog trakta, gubitak kose, gnojni iscjedak. Emocionalno stanje pacijenta, njegova odlučnost i sklonost oporavku od velike je važnosti. Prilagođavajući se namjerno negativnom ishodu, osoba se obeshrabri, spusti ruke i prestane se boriti. U tom se slučaju vjerojatnost pozitivnog ishoda terapije smanjuje..

Tjelesni odgovor na kemoterapiju razlikuje se kod ljudi. Posljednja generacija lijekova usmjerena je na smanjenje negativnih simptoma i destruktivnih učinaka na zdrave stanice unutarnjih organa. Nemoguće je unaprijed predvidjeti kako će se pacijent osjećati nakon zahvata. Simptomi mogu biti izraženi ili odsutni. Emocionalno stanje osobe utječe na ishod liječenja, stoga je važna podrška i razumijevanje rodbine i prijatelja. Važno je izbjegavati stres i emocionalnu nevolju. U slučaju pretjerane brige, pomoć možete potražiti kod psihologa, piti sedative na prirodnoj bazi.

Mučnina i povračanje

Lijekovi koji se unose u tijelo povećavaju toksičnost, utječu na sluznicu, jetru i funkcije mozga. Često tijekom terapije pacijenti osjećaju mučninu i povraćanje. Što se osoba s karcinomom više boji simptoma, to je veća vjerojatnost da će ga doživjeti. Mozak je prilagođen spoznaji straha aktiviranjem centra za povraćanje. Suvremeni razvoj donio je lijek s najviše smanjenih simptoma mučnine i povraćanja od onih korištenih prije deset godina. U nekim se slučajevima može izbjeći povraćanje i mučnina..

Akcije za povraćanje

Prije svega, trebali biste obavijestiti svog liječnika o osjećaju nelagode. Izbor lijekova koji ublažavaju simptome provodi se odvojeno za svakog pacijenta, uzimajući u obzir karakteristike organizma. Tijekom liječenja preporučuje se poštivanje brojnih pravila:

 • Hranite se zdravo i zdravo. Uklonite uporabu proizvoda koji imaju nadražujući učinak na tjelesne funkcije. Morat ćete smanjiti konzumaciju masne, pržene, začinjene hrane. Važno je izbjegavati kemijske i sintetičke aditive za hranu. Prije kupnje proizvoda, preporučuje se da prvo pažljivo proučite sastav za sadržaj štetnih komponenata.
 • Pijte puno čiste vode sobne ili tople temperature tijekom dana. To će ubrzati vaš metabolizam i metabolizam, pomažući u uklanjanju toksina iz tijela. Tekućinu trebate piti u malim gutljajima kako biste izbjegli izazivanje refleksa začepljenja. Mučnina je u nekim slučajevima posljedica bolesti bubrega ili želuca, probavnog trakta. Stoga je važno slušati preporuke liječnika..
 • Nakon uvođenja kemikalija u krv, hrana se ne smije jesti u bliskoj budućnosti. Prije postupka, uz akutni osjećaj gladi, dopušteno je uzimati malu količinu hrane, pod uvjetom da je tijelo dobro podnosi. Prije jela posavjetujte se s liječnikom..
 • U nekim slučajevima postoji povećana osjetljivost i netolerancija na miris proizvoda. Stoga je bolje spasiti bolesnu osobu od postupka kuhanja povjeravanjem ovog zadatka drugom članu obitelji..
 • Potrebno je pridržavati se propisane liječničke sheme za uporabu lijekova, čak i ako nema negativnih simptoma. To će smanjiti koncentraciju nuspojava i sindroma boli..

Usklađenost s preporukama onkologa i nedostatak samoaktivnosti ublažit će proces provođenja terapije, postići maksimalne koristi za tijelo.

Gubitak kose, deformacija noktiju i kože

Glavne nuspojave kemikalija su gubitak kose, promjene u strukturi kože i lomljivi nokti. Te pojave ženama oduzimaju emocionalnu snagu, jer im se izgled mijenja na gore. U muškaraca je ova faza liječenja manje bolna, ali potrebno je pratiti zdravlje..

Uz kemoterapiju, ćelavost je česta, ali ne uzrokuju svi kemijski lijekovi gubitak kose. Stanice folikula dlake u kontinuiranom su procesu diobe, stoga su u procesu terapije podvrgnute razornom utjecaju lijekova. Ako kosa ne ispadne, struktura se i dalje mijenja. Postaju tanki, dosadni i rijetki na glavi i ostalim dlakavim dijelovima tijela. Gubitak kose događa se dva tjedna nakon početka terapije, a na kraju liječenja ponovno raste.

Što učiniti s ćelavošću

Da biste izravnali postupak gubitka kose, preporučuje se slijediti brojne savjete:

 • Da biste oprali kosu, morate pažljivo odabrati blage vrste šampona na bazi prirodnih sastojaka. Kosu nježno osušite bez stezanja ili uvijanja. Bolje ograničiti upotrebu sušila za kosu, glačala i jastučića za kosu.
 • Kada započne proces gubitka, naknadno djelovanje je neizbježno. Preporučuje se da se kratko ošišate ili ćelavo obrijete glavu. Kosa će ponovno narasti nakon tretmana.
 • Potrebno je nositi pokrivalo za glavu kako biste zaštitili vlasište od utjecaja vanjskih čimbenika i štetnih utjecaja.
 • Vrijedno je unaprijed se pobrinuti za odabir perike. Unaprijed traženje pokrivala za glavu omogućit će vam odabir pribora za maskiranje koji je što bliži prirodnom tonu kose.

Primijećeno je da intenzitet gubitka kose i promjene u strukturi kose izravno ovise o visokokvalitetnoj, temeljitoj njezi kose prije kemoterapije. Potpuna obnova kose događa se tri mjeseca nakon završetka kemijskih postupaka.

U liječenju onkologije kemijom nije pogođena samo kosa. Nokti se podvrgavaju deformacijama: počinju se lomiti, pilingirati, mijenjati boju i strukturu. Da biste spriječili deformaciju ploče nokta, trebali biste voditi računa o zdravlju noktiju prije terapije. Važno je pratiti sterilnost instrumenata tijekom manikure. Radite u kućanstvu u zaštitnim rukavicama, štiteći nokte i kožu od utjecaja štetnih deterdženta. Ljeti je važno koristiti kremu za sunčanje, kako biste zaštitili kožu tijela od izravnih ultraljubičastih zraka.

Poremećaj probavnog trakta

Sluzna tkiva i membrane tijela kontinuirano se obnavljaju. Stoga, tijekom razdoblja kemoterapije, postoji kršenje u funkcioniranju tih stanica. Osoba osjeća smetnje u obliku zatvora, nadutosti, proljeva i poremećenog probavnog trakta. Terapiju treba pratiti uravnotežena, zdrava prehrana. Snažan imunitet i fizička snaga pomoći će u borbi protiv raka. Liječnici preporučuju slijeđenje popisa preporuka:

 • Prehrana treba biti redovita i hranjiva. Bolje je jesti u malim obrocima, do pet puta dnevno. Izbjegavajte prejedanje, istezanje želuca i stvaranje dodatnog stresa na kemoterapiji.
 • Važno je piti dovoljno tekućine tijekom dana. Dnevni volumen vode mora biti najmanje 2,5 litre.
 • Preporučuje se usredotočiti se na hranu koja sadrži vlakna. To su žitarice, mekinje, žitarice.
 • Potrebno je isključiti upotrebu alkohola i duhana za pušenje. Te loše navike uništavaju tijelo i tijekom razdoblja terapije stvorit će poteškoće, lišiti vas fizičke snage..
 • Liječnici preporučuju izbjegavanje masne hrane, bogatih mesnih juha od masnog mesa, kemijskih i sintetičkih aditiva za hranu.

Poštivanje gornjih savjeta izgladit će nuspojavu koja se očituje u obliku kršenja gastrointestinalnog trakta. Liječnik će propisati prikladnu prehranu i prehranu.

Režimi kemoterapije

Prije se monokemoterapija koristila za borbu protiv onkologije, što podrazumijeva upotrebu samo jedne kemikalije. Ali ispostavilo se da ovaj princip djelovanja izaziva ovisnost o lijeku, a učinak na maligne formacije je izgubljen. Danas terapijske seanse traju do mjesec dana, sa sustavnom pauzom između tečajeva kako bi se tijelo moglo rehabilitirati i oporaviti..

Kemija se razlikuje od zračenja po tome što lijek s krvlju prodire u udaljena područja tumora. Uspijeva uništiti malignu formaciju izravno u fokusu lokalizacije stanica karcinoma. U ovom slučaju pacijenta boli, najteža onkologija u poodmakloj fazi uzrokuje mnogo više sindroma boli. Režimi kemoterapije uključuju kombiniranu uporabu dva ili više lijekova. Kod onkoloških bolesti propisani su lijekovi koji djeluju na fokus tumora na različite načine, što omogućuje olakšavanje destruktivnih procesa u tijelu.

Tijekom istraživanja i razvoja neprestano se razvijaju novi sklopovi. Dakle, za limfom i rak sigmoidnog kolona, ​​kemoterapija se koristi prema shemi AS, čija je glavna tvar fazlodex. A rak želuca, jetre, probavnog trakta, kao i tumori zametnih stanica testisa kod muškaraca i genitourinarnog sustava liječe se prema MCF shemi. U nekim se slučajevima lijekovi primjenjuju putem trahiostomije, s rakom respiratornog trakta. Kemikalije liječe i druge bolesti, osim raka. Lijekovi se koriste za liječenje tuberkuloze.

U liječenju četvrte faze onkologije koriste se lijekovi koji imaju analgetički učinak na tijelo, ublažavaju sindrome boli bolesti. Prvo morate razgovarati sa svojim liječnikom što ponijeti sa sobom na kemijski postupak, to će vam pomoći u provođenju terapije. Primjena liječničkih preporuka, poštivanje svih pripremnih mjesta izravnat će negativne aspekte u provođenju opasne terapije.

Trajanje terapijskog tečaja

Standardni tečaj kemije je uvođenje injekcija jednom mjesečno. U nekim slučajevima, s jakim tijelom i relativno stabilnom percepcijom ljekovitih tvari, postupak se ponavlja svaka dva tjedna. Interval upotrebe droge dodjeljuje se za svakog pacijenta zasebno, na temelju faze razvoja onkologije, dobi i tjelesnog stanja pacijenta.

Nakon svake injekcije u tijelo uzimaju se klinički testovi krvi kako bi se proučila učinkovitost lijeka. U nedostatku rezultata, propisuje se drugi lijek koji će biti učinkovit u borbi protiv onkologije. Standardni tečaj kemoterapije traje šest mjeseci, s mjesečnim intervalom ubrizgavanja. Prekidi se rade između sesija kako bi se tijelu omogućilo da ojača i vrati se u normalno funkcioniranje nakon opasne terapije.

Količina lijeka ubrizganog u ljudsko tijelo ovisi o veličini i agresivnosti tumora. Kemoterapeut se brine da ne izgori susjedne organe i sustave kada se ubrizgava kemikalija. Sve vrijeme tijekom terapijskog liječenja pacijent bi trebao biti pod nadzorom liječnika koji kontrolira tijek bolesti, učinak lijekova na žarišta tumora.

Proces rehabilitacije

Nakon svakog tečaja kemoterapije potrebno je odrediti vrijeme za oporavak i rehabilitaciju tijela. Liječnik koji liječi propisuje skup lijekova koji pomažu pacijentu da normalizira dobrobit i vrati se svom uobičajenom životu. Posljedice liječenja ovise o stadiju karcinoma, stupnju zanemarivanja bolesti, dobi pacijenta. U primarnim fazama malignih novotvorina, kemija se odvija bez ozbiljnih posljedica, postiže se samoizlječenje.

Ne možete odlučiti odbiti terapiju. Čak i u posljednjoj fazi raka, liječenje može dovesti do potpune remisije i poboljšati kvalitetu života. Ako se liječenje odbije, metastaze se šire po tijelu i unutarnjim organima, što dovodi do prerane smrti pacijenta.

Samo-lijek za onkologiju je nedopustiv i izuzetno opasan! Pri odabiru metode terapije, režima uzimanja lijekova, učestalosti sesija kemoterapije, potrebno je pridržavati se preporuka liječnika. Pravilnim liječenjem i pravodobnom dijagnozom borba protiv onkologije postat će moguća. Važno je slijediti ustaljenu prehranu, pridržavati se pravilne prehrane, zdravog načina života. Pozitivne emocije i šetnje na svježem zraku koristit će tijelu i spriječiti recidiv nakon terapije.