Proteinska prehrana u onkologiji

Angioma

Maligne bolesti tumora u strukturi smrtnosti u razvijenim zemljama zauzimaju drugo mjesto nakon bolesti srca i krvnih žila.

Brojne studije provedene u mnogim zemljama posvećene su odnosu između karcinogeneze i nutritivnih karakteristika uočenih u bolesnika s različitim onkološkim bolestima. U 40% muškaraca i 60% žena koje boluju od raka uspostavljena je veza između razvoja patološkog procesa i određenih pogrešaka u prehrani. Brojne solidne studije pokazale su da je hrana bogata masnoćama povezana s rakom dojke, debelog crijeva i prostate.

S druge strane, bolesnik s rakom treba posebnu organizaciju medicinske prehrane. Ozbiljan problem u razvoju onkoloških bolesti jest činjenica da sama bolest i metode korištene za njezino liječenje uzrokuju anoreksiju. Uz to, rak, kemoterapija i terapija zračenjem ometaju apsorpciju brojnih hranjivih sastojaka..

Načela prehrane za oboljele od raka nisu konačno oblikovana. S jedne strane, pacijentu je potrebno pružiti hranjivu potporu, a s druge strane, prehrana može potaknuti rast i metastaze tumora..

Desetljećima se pokušava razviti prehrambeni sustav usmjeren na suzbijanje i usporavanje rasta tumora. Nutricionisti koji nude posebne dijete za pacijente s karcinomom temelje se na činjenici da tumor za svoj rast koristi hranjive sastojke dobivene izvana i endogene metabolite tijela. Međutim, sada je dokazano da sistemski prehrambeni nedostatak ima značajniji učinak na stanje tijela od samog tumora koji nedostajuće elemente posuđuje za vlastiti rast. To otežava stvaranje posebne antitumorske dijete..

Većina onkologa smatra da prehrana oboljelih od karcinoma treba biti uravnotežena u osnovnim hranjivim sastojcima, vitaminima, mineralima i vodi. Onkološki bolesnici zahtijevaju povećanu konzumaciju proteinske hrane, posebno nakon operacije, kemoterapije ili terapije zračenjem. Treba jesti nemasno meso, uključujući perad, ribu, mliječne proizvode, orašaste plodove, sušeni grah, grašak, leću i proizvode od soje. Da bi nadoknadio troškove energije, pacijent mora unositi dovoljnu količinu ugljikohidrata (voće, povrće, kruh, žitarice i proizvodi od njih, mahunarke) i masti (biljno ulje, orašasti plodovi, riblje ulje). Pod uvjetom da uravnotežena prehrana, pacijenti, u pravilu, ne trebaju dodatnu primjenu vitamina i mikroelemenata. S razvojem štetnih učinaka liječenja, pacijentu se mogu dodatno prepisivati ​​pripravci koji sadrže vitamine, elemente u tragovima ili uravnotežene prehrambene smjese. Ako se kod pacijenta pojave povraćanje ili proljev kao komplikacija bolesti i liječenja, tada treba prilagoditi unos vode kako bi se spriječila dehidracija..

  Manjak proteina i energije kod raka

Većina bolesnika s malignim novotvorinama karakterizira progresivan gubitak težine. Kaheksija se razvija u 5-25% bolesnika s karcinomom, 45% hospitaliziranih bolesnika ima smanjenje tjelesne težine.

Pojam "kaheksija karcinoma" opisuje skupinu simptoma i sindroma karakterističnih za pacijente s metastatskim lezijama, ali se također javlja u bolesnika s lokalnim tumorskim procesom. Poznato je da volumen novotvorine nije kriterij za razvoj kaheksije. Lokalizacija tumora je najvažnija, pogotovo ako je zahvaćen gastrointestinalni trakt.

 • Uzroci kaheksije raka
  1. Smanjenje ukupnog unosa hranjivih sastojaka za pacijente s karcinomom.
   1. Većina karcinoma popraćena je anoreksijom. Gubitak apetita često je jedan od glavnih simptoma koji upućuju na prisutnost tumora. Određeni fiziološki poremećaji, poput promjena okusa kod pacijenata s karcinomom, također dovode do anoreksije..
   2. Specifični metabolički procesi karakteristični za rak također dovode do smanjenja unosa hranjivih sastojaka. Izoliran je niz tvari koje se stvaraju u tijelu tijekom onkoloških procesa i dovode do smanjenja unosa hranjivih sastojaka. Takva je tvar, na primjer, kahektin - koji nastaje u tumoru. Kahektin utječe na hipotalamičke centre, pridonoseći razvoju anoreksije i kaheksije.
   3. Mnogi tumori probavnog trakta i usne šupljine uzrokuju dispeptičke poremećaje poput mučnine, povraćanja i disfagije. Rezultat je značajno smanjenje unosa hranjivih sastojaka..
   4. U nekim se slučajevima u bolesnika s karcinomom razvijaju depresivna stanja, što dovodi do smanjenja unosa hrane.
  2. Poremećaji metabolizma. Pacijenti s onkološkim procesima imaju brojne promjene u metabolizmu bjelančevina, masti i ugljikohidrata..
  3. Antineoplastično liječenje značajno utječe na prehrambeni status pacijenata s karcinomom.
   1. Kirurško liječenje. Kirurški zahvat za onkološku patologiju povećava gubitak dušika u tijelu i povećava potrebe za energijom. Stresni učinak operacije (bol, ozljeda, osjećaji) uzrokuje povećanje razine kateholamina, kortizola i glukagona, što dovodi do hipermetabolizma, gubitka težine, negativne ravnoteže dušika i poremećaja elektrolita u vodi. Uz to, niz radikalnih kirurških intervencija dovodi do specifičnih prehrambenih problema..
   2. Kemoterapija. Liječenje kemoterapijom ima niz negativnih učinaka na prehranu bolesnika. Kemoterapija utječe na metabolizam stanica, sintezu DNA i replikaciju stanica. Na probavni trakt posebno utječe kemoterapija. Stomatitis, čirevi u probavnom traktu, krvarenja u sluznici se razvijaju, a apsorpcijski kapacitet crijeva se smanjuje. Mnogi lijekovi za kemoterapiju uzrokuju mučninu, povraćanje, proljev, promjene okusa i averziju prema hrani. Svi ti fenomeni pridonose razvoju proteinsko-energetskog nedostatka..
   3. Terapija zračenjem ima značajan negativan učinak na probavni trakt. Razvoj nuspojava ovisi o dozi zračenja i volumenu ozračenih tkiva. Neželjeni učinci terapije zračenjem klasificiraju se kao rani i kasni. Rane komplikacije uključuju mučninu, povraćanje, proljev, promjene okusa i averziju prema hrani. Kasne komplikacije - razvoj sindroma malapsorpcije, pojava crijevnih striktura i fistula.

 • Metabolički poremećaji u bolesnika s karcinomom (prema F. Bozzetti, 1992)Potrošnja energijeMetabolizam masti
  Metabolički poremećaji
  Smanjena tolerancija glukoze
  Povišena / normalna glukoza natašte
  Normalna / smanjena razina inzulina
  Smanjen odgovor na inzulin
  Povećana glukoneogeneza iz alanina, laktata i glicerola
  Povećana proizvodnja i promet glukoze
  Povećani metabolizam proteina
  Smanjena sinteza proteina i povećani mišićni katabolizam
  Povećana sinteza proteina u jetri

  Nutritivne posljedice radikalne kirurgije (prema W. J. Lawrence, 1977, kako je izmijenjen i dopunjen)Usna šupljina i grkljanTrbuhDebelo crijevo
  Prehrambeni poremećaji
  Gastrostaza (sekundarno od vagotomije)
  Malapsorpcija masti
  Prehrana kroz gastrostomsku sondu (u nedostatku rekonstruktivne kirurgije)
  Pankreatobilijarni nedostatak i malapsorpcija masti
  Ukupna malapsorpcija
  Malapsorpcija vitamina B 12 i žučne kiseline
  Malapsorpcija (masti, vitamin B 12 )
  Proljev
  Gastrična hipersekrecija
 • Češnjak i luk također sadrže organske spojeve sumpora protiv raka. Epidemiološke studije pokazale su da konzumacija luka i češnjaka pomaže smanjiti rizik od raka na mnogim lokalizacijama, ali prije svega na želucu, debelom crijevu i rektumu..
  • Načela prehrambene prevencije raka
   • Smanjivanje unosa masti do 30% ukupnog unosa kalorija i potpuno izbjegavanje hrane bogate vatrostalnim mastima.
   • Djelimični obroci (pet ili više obroka).
   • Povećavanje unosa voća, povrća i žitarica.
   • Ograničavanje unosa rafiniranih ugljikohidrata.
   • Ograničavanje konzumacije mesa, posebno masnog i prženog i dimljenog.
   • Ograničavanje upotrebe slane, paprene hrane.
   • Umjerena konzumacija alkohola.
   • Normalizacija prekomjerne tjelesne težine važna je za prevenciju raka.
  • Rak i vegetarijanstvo

   Specijalizirana literatura raspravlja o ulozi vegetarijanske prehrane u prevenciji raka. U krvi vegetarijanaca bilježe se veće razine antioksidativnih vitamina i elemenata u tragovima (selen, cink, bakar). Najvažnija okolnost koju treba uzeti u obzir prilikom sastavljanja vegetarijanske prehrane je neadekvatnost aminokiselinskog sastava biljnih bjelančevina.

   Antitumorska dijeta Corneliusa Moermanna

   Temelje prehrane protiv raka prvi je put postavio 1920-ih holandski liječnik Cornelius Moermann. Posebno razvijena prehrana, s jedne strane, usmjerena je na aktiviranje obrane tijela, a s druge strane, ograničava unos štetnih tvari s hranom.

   Principi dijete Cornelius Moermann:

   • Morate održavati nisku razinu glukoze u krvi. Zahtijeva ograničenje ili isključenje iz prehrane jednostavnih ugljikohidrata - šećera, kao i slatkiša, meda, vrhunskih proizvoda od brašna.
   • Preporučljivo je koristiti prehranu pretežno biljnog podrijetla. Potrebno je drastično smanjiti unos životinjskih bjelančevina kako bi se stvorio nedostatak esencijalnih aminokiselina i time smanjila sinteza proteina u stanicama tumora.
   • Trebali biste redovito jesti hranu od cjelovitih žitarica i mekinja. Dijeta bi trebala sadržavati dovoljno vlakana i hranu sa specifičnim antikarcinogenim djelovanjem (češnjak, zeleni čaj, povrće od križa, karotenoidi), vitaminske proizvode i svježe pripremljene sokove (cikla, mrkva, crni ribiz, jabuka, kupus). U prehranu uključite antioksidativne vitamine, limunsku kiselinu, jod i sumporne pripravke.
   • Za uvođenje kalcija u tijelo i ispravljanje rada crijeva potrebno je stalno koristiti mliječne proizvode s niskim udjelom masti (kefir, jogurti), kombinirajući ih s kulturama korisnih mikroorganizama.
   • Da biste tijelo zasitili ω-3-kiselinama, morate jesti orašaste plodove (3-5 komada dnevno), maslinovo i laneno ulje, morsku ribu (najmanje 3 puta tjedno).
   • Pijte samo artezijsku (po mogućnosti topljenu) vodu. Treba ga koristiti za pripremu čajeva, dekocija, infuzija.
   • Potrebno je ograničiti konzumaciju kuhinjske soli.
   • U nedostatku anemije, potrebno je iz prehrane isključiti crveno meso, jetru i pripravke koji sadrže željezo (uključujući dodataka prehrani koji sadrže željezo). Ne mogu se nekontrolirano koristiti kompleksi koji sadrže vitamine skupine B. Prekomjerne fiziološke doze ovih spojeva mogu pospješiti rast tumora..
   • Suzdržite se od pijenja kave i alkohola.
  • Gerzonova prehrana

   Izvorni pristup prehrani za rak provodi se u Gerzonovoj prehrani. Ova se prehrana temelji na potpunom uklanjanju soli iz prehrane, jer se smatra da sol utječe na ravnotežu elektrolita u tumoru. Preporučena maksimalna i česta konzumacija svježe pripremljenih sokova od povrća i voća (do nekoliko litara dnevno). Sokovi su izvori antioksidansa i potiču diurezu. Gerzon dijeta u potpunosti isključuje iz prehrane neke namirnice: životinjske bjelančevine, rafinirani šećer, brašno, bijeli kruh, profinjenu poliranu rižu. Prehrana je individualizirana za svakog pacijenta, koristi specifične proizvode kao što su sirovi sok od jetre, sok od sirovog krumpira, elementi kalijeve prehrane.

  • Praktične smjernice za profilaktičku prehranu protiv raka
   • Izbjegavajte unos viška masnoće, posebno životinja.
     Izbjegavajte užeglost masti. Ne upotrebljavajte masti koje se ponovno koriste za prženje ili se pregriju tijekom kuhanja. Orašaste plodove kupujte samo u ljuskama. Ne jedite oljušteno sjeme koje je dugo bilo pohranjeno. Kupujte ulje u neprozirnim bocama ili žilavim limenkama.
    • Ograničite potrošnju kuhinjske soli. Kuhajte s malo soli i ne dodajte hranu u hranu.
    • Ograničite unos šećera i drugih jednostavnih ugljikohidrata.
    • Ograničite unos crvenog mesa. Zamijenite djelomično meso biljnim proteinima (mahunarke), ribom (preferiraju se plitke dubokomorske sorte), jajima (ne više od 3 tjedno), mliječnim proizvodima s malo masnoće. Uzmite u obzir vrijednost mesnih proizvoda. Vrijednosti u padajućem redoslijedu: nemasno bijelo meso, kunić, teletina, piletina (ne brojleri), nemasno crveno meso, masno meso.
    • Izbacite iz prehrane kobasice, kobasice, kao i meso sa žara, dimljeno meso i ribu.
    • Kuhajte na pari, pecite ili dinstajte na laganoj vatri s minimalnom količinom vode koju također jedete. Ne jedite zagorjelu hranu.
    • Jedite žitarice od cjelovitih žitarica, pekarske proizvode obogaćene dijetalnim vlaknima. Ne gulite povrće: samo ga temeljito očetkajte.
    • Upotrijebite pročišćenu vodu, podmirite vodu ili je pročistite na druge načine. Pokušajte ne konzumirati umjetna gazirana pića.
    • Ne pretjerujte s alkoholom.
    • Ne prejedajte se, kontrolirajte tjelesnu težinu.

  Proteinska prehrana za pacijente s karcinomom: Nutridrink, Nutrizone, Nutrikomp, Nestlé. Upute što odabrati

  Proteinska prehrana kod raka igra važnu ulogu u borbi protiv ozbiljnih bolesti. Oporavak i početak remisije u velikoj mjeri ovise o hranjivim sastojcima koje bolesnik s rakom dobiva tijekom obroka ili s prehrambenom prehranom..

  Pravilno odabrana prehrana također je neophodna kako bi se spriječili procesi autokanibalizma (apsorpcija vlastitim stanicama i tkivima u tijelu).

  Prehrambena podrška oboljelima od raka

  Umjetna ili klinička prehrana nužna je za osiguravanje pacijentovog tijela hranjivim tvarima, pod uvjetom da je nemoguće jesti na uobičajeni način.

  Prehrambena podrška ima niz dokazanih blagodati:

  • Zasićenje tijela makronutrijentima (ugljikohidrati, masti, proteini), mikroelementima (elementi u tragovima, vitamini glavnih skupina), kao i farmako-nutrijentima (masne kiseline, omega-3, arginin, glutamin, antioksidanti).
  • Smanjivanje vjerojatnosti smrti.
  • Smanjivanje duljine boravka pacijenta u bolnici.
  • Smanjivanje učestalosti bolničkih zaraznih komplikacija i infekcija rana.
  • Obnavljanje ravnoteže dušika u tijelu.
  • Mogućnost provođenja punopravne citotoksične terapije zračenjem, poboljšavajući toleranciju njihovih negativnih učinaka.
  • Ukupno smanjenje postoperativnih komplikacija i njihova težina.

  Proteinska hrana za oboljele od raka, između ostalog, mnogo je jeftinija od skupih lijekova i lijekova. Nakon prehrambene podrške, dolazi do općeg poboljšanja kvalitete života pacijenta. Zadaci kliničke prehrane također uključuju obnavljanje hidroionske ravnoteže i prijenos metaboličkih procesa u anaboličku fazu..

  Danas postoje 3 glavne metode hranjive potpore - enteralna (hranjive tvari unose se u dvanaesnik ili jejunum ili u želudac), parenteralna (primjena se provodi kroz središnje ili periferne vene), kao i njihova kombinacija.

  Tu je i dodatak oralnoj prehrani - pijuckanje, čija je bit uzimanje specijalizirane medicinske prehrane u malim gutljajima 15-20 minuta. Izbor metode određuje se bolesnikovim stanjem, prisutnošću ili odsutnošću svijesti, težinom toksikoze i sposobnošću gutanja.

  Procjena energetskih potreba pacijenta

  Tijekom razdoblja bolesti, pacijent treba redoviti unos makronutrijenata i mikroelemenata. Također, aminokiseline i njihovi derivati ​​igraju ogromnu ulogu - mogu smanjiti funkcionalne poremećaje unutarnjih organa i tjelesnih sustava. Između ostalog, konzumacija ovih mikroelemenata pomaže poboljšanju dobrobiti pacijenta..

  Među važnim komponentama prehrambene prehrane vrijedi istaknuti:

  Ljekoviti učinak

  Naziv elemenata u tragovimaPripreme temeljene na njima
  Aminokiseline razgranatog lancaValin, leucin, izoleucinSprječava stvaranje amonijaka, neophodnog za patologije jetre.
  GlutaminDvojbeniSmanjuje učestalost zaraznih komplikacija, skraćuje vrijeme hospitalizacije.
  OrnitinHepa-Merz, L-ornitin + L-aspartatPromovira brzu normalizaciju metabolizma ugljikohidrata i proteina.
  Arginin i TaurinLizargin, imugeninPozitivno utječu na lučenje polipeptidnih hormona (inzulin, glukagon), jačaju imunološki sustav, poboljšavaju zacjeljivanje rana.
  Omega-3 masne kiselineVitrum, OmakorSmanjuje učestalost infekcija i imunosupresije izazvane stresom.

  Količina konzumiranih bjelančevina u hrani mora se povećati čak i prije početka liječenja. Odrasla osoba teška 60 kg treba uzimati 90 g proteina dnevno (

  1.500 kcal), 800 mg kalcija, 11-13 g željeza, 100 mg vitamina C, kao i još preko 20 elemenata u tragovima (uključujući natrij, fosfor, cink, jod, bakar).

  Nedostaci mikroelemenata ne samo da ometaju liječenje, već i stvaraju rizik od razvoja popratnih bolesti i komplikacija. Trebali biste znati da se smanjenjem tjelesne težine za 5% učestalost komplikacija povećava za 3,5 puta, a trajanje hospitalizacije za 2 puta. Prehrambena prehrana uključuje gotovo sve minerale koji su tijelu potrebni, kao i masne kiseline.

  Indikacije za hranjivu potporu

  Proteinska prehrana za pacijente s karcinomom propisana je u postoperativnom razdoblju, kao i prevencija prehrambenog nedostatka.

  Ostale indikacije uključuju sljedeće:

  • Netolerancija prema svim vrstama hrane.
  • Prehrana za nedonoščad.
  • Akutni i kronični proljev, patologija probavnog trakta.
  • Koma zbog moždanog udara i drugih bolesti.
  • Katabolički stres.

  Klinička parenteralna i enteralna prehrana može se koristiti za veliku većinu bolesnika bez ikakvih negativnih učinaka na tijelo. Kontraindikacije prehrambene potpore uključuju određene patologije gastrointestinalnog trakta (to bi također trebalo uključivati ​​crijevnu ishemiju i crijevnu opstrukciju), kao i odbijanje pacijenta ili njegova skrbnika.

  Također među relativnim kontraindikacijama treba nazvati:

  • Prisutnost tankih crijevnih šupljina.
  • Akutni pankreatitis.
  • Individualna osjetljivost na pojedine elemente.
  • Teška dehidracija pacijenta.

  Suvremene prehrambene smjese i otopine u stanju su u potpunosti ukloniti posljedice nutritivnog nedostatka (uključujući i kod najtežih patologija).

  Izbor prehrambene metode ovisi o specifičnoj kliničkoj situaciji; prosječno trajanje cjelovite enteralne prehrane može doseći i do 3 tjedna - u nekim se slučajevima postavlja pitanje stvaranja gastrostome (cijevi za hranjenje).

  Značajke proteinskih smjesa

  Proteinska prehrana, koja uključuje uravnotežene smjese, podijeljena je u nekoliko vrsta. Izbor određene smjese za pacijente s karcinomom ovisi o individualnim karakteristikama pacijentovog tijela, povijesti bolesti i stupnju nutritivnog nedostatka..

  Glavne vrste proteinske hrane uključuju:

  • Standardne smjese. Uključuju sve potrebne minerale i elemente. Masti su predstavljene u obliku ulja (kukuruz, soja, suncokret), bjelančevine - u nehidroliziranom obliku, ugljikohidrati - u obliku maltodekstrina (hidrolizati škroba). U većini slučajeva za prehrambenu prehranu koriste se standardne formule; naziv glavnih lijekova - Nutricomp Fiber, Nutrison Energy.
  • Oligomerne smjese. Sadrže aminokiseline i peptide, koji se asimiliraju, uključujući i bolesti gastrointestinalnog trakta. Ova vrsta smjese korisna je za patologije motoričke i apsorpcijske funkcije gastrointestinalnog trakta i u postoperativnom razdoblju (prvih 5 dana). Među lijekovima - Peptamen, Nutrien Elemental, Alfare, Nutrilom Pepti.
  • Modularne smjese. Sadrže samo određene elemente u tragovima, aminokiseline i hranjive sastojke. Koriste se kao dodatak terapijskoj prehrani i nadoknađivanju nedostajućih tvari. Energetski moduli omogućuju povećanje kalorijskog sadržaja prehrane, proteinski moduli osiguravaju normalnu razinu proteina u slučaju gubitka ili nedostatka, modul triglicerida koristi se za opskrbu tijela masnim kiselinama i poboljšava apsorpciju masti. Pripreme - Berlamine, L-karnitinski modul.
  • Smjese smjera. Sastav pripravaka omogućuje točkasti učinak na određene popratne patologije (dijabetes melitus, imunološke bolesti, zatajenje dišnog sustava). Ovisno o bolesti, smjesa može sadržavati povećanu količinu prehrambenih vlakana, aminokiselina razgranatog lanca, ugljikohidrata i masti. Takvi lijekovi uključuju Renamin, Nutrien Nefro, Nutricomp Gepa, Nutricomp Diabet, Nutrien Immun.

  Proteinska prehrana za pacijente s karcinomom može se primijeniti parenteralno

  Smjese se u pravilu proizvode u obliku praha za razrjeđivanje otopine i pripremaju se neposredno prije uzimanja. Postoje i gotove suspenzije. Prosječni kalorijski sadržaj jedne bočice smjese je 1-2 kcal / ml.

  Proizvođači i robne marke

  Proteinska prehrana za oboljele od raka, osim sadržaja vrijednih mikroelemenata, tijelo pacijenta treba u potpunosti asimilirati, imati niske vrijednosti osmotskog pritiska čestica na unutarnje organe i minimalno stimulirati stvaranje sekreta iz gušterače i drugih žlijezda probavnog sustava.

  Sve su ove točke manje-više svojstvene najboljim proizvođačima smjesa proteina:

  • Nutricija. Nizozemska tvrtka specijalizirana za proizvodnju mlijeka i proteinskih formula za dječju hranu, kao i prehrambenu podršku za pacijente. Dostupni su pripravci za enteralnu prehranu i za oralnu primjenu. Marke tvrtki uključuju Neocate, Nutridrink, Nutrison i FortiCare.
  • InfaPrim. Mlada ruska tvrtka koja proizvodi prehranu za trudnice, djecu, kao i specijalizirane formule za enteralno i hranjenje u sondi. Veliki je izbor ciljanih proteinskih smjesa - Nutrien Hepa, NutriMa, Afenilak, Nutrigen, Nefro, Energy, Nutrilak Premium, Winnie (za djecu).
  • Nestle Health Science. Švicarska tvrtka specijalizirana za proizvodnju terapijske prehrane. Područja primjene - od pedijatrije i bolesti gastrointestinalnog trakta do dijabetesa i onkologije. Među lijekovima - Impact Enteral, Novasourse Diabet, Peptamen, Isosourse, Resource Optimum.
  • Berlin Hemi. Između ostalih lijekova, tvrtka proizvodi i parenteralnu prehrambenu formulu za zasićenje tijela aminokiselinama. Naziv lijeka -

  To bi također trebalo uključivati ​​američku tvrtku Fresenius Kabi, koja proizvodi prehrambene i proteinske smjese, kao i posebne bočice za pijuckanje. Proizvod se naziva Supportan i bogat je masnoćama, proteinima, masnim kiselinama i antioksidantima.

  Popis proteinskih mješavina

  Proteinska prehrana za pacijente s rakom ima slične indikacije za upotrebu, kao i kontraindikacije, kao i za zdrave ljude. U nekim se slučajevima uobičajena terapijska prehrana može dodati prehrambena podrška. Istodobno, potrebno je znati da je vegetarijanska prehrana protiv raka neprihvatljiva za takve bolesnike, čak i uz nutricionističku podršku..

  Nutridrink

  Prehrambena formula za oralno hranjenje ili sondu sadrži vitamine skupine B, pantotensku i folnu kiselinu, kao i vitamine A, E i K. Proizvod se može koristiti za odrasle i djecu stariju od 1 godine.

  Među indikacijama za upotrebu:

  • Postoperativno razdoblje, kao i priprema za operacije.
  • Entiteti izazvani zračenjem i mukozitis.
  • Prepreke prolasku hrane - poremećaji gutanja, tumori jednjaka, ozljede glave i vrata.
  • Onkološke i neurološke bolesti.
  • AIDS-a.
  • Zatajenje srca i pluća.

  Smjesa proteina može se jesti u bilo kojoj fazi trudnoće. Kontraindikacije su dob do 1 godine i intolerancija na galaktozu.

  Lijek je dostupan u plastičnim limenkama težine 322 g u obliku suhe smjese za pripremu suspenzije. Postoji nekoliko okusa - vanilija (klasična), čokolada, kao i voće i bobičasto voće.

  Potrebno je pripremiti suspenziju neposredno prije upotrebe. Kao otopinu za razrjeđivanje koristite samo prokuhanu običnu vodu sobne temperature ili malo više (30-40 Celzijevih stupnjeva).

  Uz kombinirani obrok pripremljenu suspenziju možete dodati kaši ili svježem siru. Rok trajanja - 24 mjeseca od datuma proizvodnje, staklenka mora uvijek biti dobro zatvorena poklopcem i čuvati na mjestu zaštićenom od sunčeve svjetlosti.

  FortiCare

  Smjesa sadrži dijetalna vlakna, eikozopentaensku kiselinu, mononezasićene i višestruko nezasićene masti, vitamine skupina A, B, C, E i druge mikroelemente. Lijek je namijenjen terapijskoj i restorativnoj prehrani tijekom operacije, kao i potpora tijelu kada se koriste agresivni oblici terapije raka.

  Kontraindikacije uključuju dob do 3 godine (do 6 godina - uzimajte s oprezom pod liječničkim nadzorom) i individualnu netoleranciju na komponente. FortiCare se može koristiti za pijuckanje.

  Proizvod je dostupan u tekućem obliku u obliku plastične bočice od 125 ml. Trenutno smjesa ima tri okusa - breskvu-đumbir, cappuccino i naranča-limun; mogućnosti okusa razvijaju se uzimajući u obzir inverziju okusa u bolesnika s rakom.

  Prije upotrebe protresite lijek. Po želji se smjesa može malo zagrijati na sobnu temperaturu. Konzumirajte kroz slamku 20-30 minuta. Otvorena ambalaža čuva se u hladnjaku najviše 24 sata. Rok valjanosti - 10 mjeseci.

  Nutrison

  Proizvod pripada izokaloričnoj sterilnoj hrani s visokim udjelom proteina. Dizajniran za odrasle i djecu stariju od 1 godine, kao rani stadij enteralne prehrane. Smjesa osim proteina i zasićenih masti sadrži sve potrebne elemente u tragovima za pacijente s teškom patologijom, osim dijetalnih vlakana.

  Lijek je indiciran za:

  • Priprema za operaciju.
  • Kronični nedostatak apetita zbog onkoloških i drugih patologija.
  • Prisutnost striktura i začepljenja crijeva ili pojedinih organa gastrointestinalnog trakta.
  • Određene mentalne bolesti nespojive s uobičajenim načinom prehrane.

  Kontraindikacije, osim dobi do 1 godine i intolerancije na galaktozu, uključuju sve pojave i patologije koje sprječavaju enteralnu prehranu - klinički šok, crijevna ishemija, perforacija želuca, crijevna opstrukcija i akutno želučano krvarenje.

  Lijek treba koristiti s oprezom kod akutnog pankreatitisa.

  Nutrison je pripremljena suspenzija dostupna u obliku plastičnih bočica od 500 ml i 1000 ml, kao i samo padajućih vrećica. Klasični okus smjese je vanilija, kao i đumbir s tropskim voćem.

  Prije uporabe preporuča se lagano zagrijavanje suspenzije. Lijek se ne smije čuvati u hladnjaku (posebno smrznutom). Također je zabranjeno razrijediti smjesu ili je miješati s drugim lijekovima..

  Trebali biste biti svjesni da postoji nekoliko vrsta proizvoda koji se razlikuju u kalorijama - Nutrison (100 kcal), Nutrison s prehrambenim vlaknima (130 kcal) i Nutrison Energy (150 kcal). Plastična boca mora se čuvati na tamnom mjestu na temperaturi od 10-25 Celzijevih stupnjeva. Rok valjanosti - 15 mjeseci.

  Nutricomp

  Gotovo piće osim minerala i okusa sadrži natrijev i kalcijev kazeinat, hidrogenirano ulje suncokreta i kokosa, kao i lako probavljive trigliceride i vitamine skupina A, B i K. Istodobno Nutricomp ne sadrži laktozu, gluten i kolesterol. Ugljikohidrati sadržani u pripravku ne uzrokuju brzi porast šećera u krvi.

  Smjesa se, osim što se koristi kao hranjiva podrška pacijentu, može koristiti u sljedećim slučajevima:

  • Akutno egzogeno trovanje.
  • Komatozne države.
  • Pretilost (kao hrana za intenzivno vježbanje).
  • Bolesti gastrointestinalnog trakta i jednjaka.
  • Infekcije CNS-a, multipla skleroza, anoreksija, depresija.

  Smjesa praktički nema kontraindikacija, s izuzetkom netolerancije na komponente, kao i crijevne opstrukcije. Lijek je dostupan u obliku plastičnih bočica zapremine 500 i 1000 ml, kao i u obliku laminiranih vrećica. Okus proizvoda - mliječni (neutralni).

  Tu je i posebna serija dječje hrane - Nutricomp u malim bočicama od 200 ml s okusima jagode, vanilije, čokolade ili banane.

  Ako se piće koristi kao dodatak medicinskoj prehrani, tada se preporučuje lagano hlađenje; uz hranjivu potporu pacijenta u postoperativnom razdoblju, nije potrebno hladiti lijek. Smjesa dobro djeluje s drugim lijekovima, ali prije nego što ih uzmete zajedno, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom. Rok valjanosti - 12 mjeseci.

  Nestle Modulen IBD

  Praškasta mješavina na bazi cjelovitih proteina i kazeina obogaćena je svim potrebnim makro- i mikroelementima. Komponente uključuju retinol, tokoferol, menadion, piridoksin, riboflavin, kao i taurin, biotin i kolin. Lijek ne smiju uzimati djeca mlađa od 5 godina, kao ni s individualnom osjetljivošću na pojedine komponente..

  Smjesa se preporučuje za uporabu kada:

  • Lezije sluznica tijekom zračenja ili kemijske terapije.
  • Bolesti crijeva koje ometaju normalnu apsorpciju uobičajene hrane.
  • Sindrom kratkog crijeva.
  • Celijakija.
  • Crohnova bolest, ulcerozni kolitis.
  • Endokrini proljev.

  Proizvod se proizvodi u obliku suhe praškaste tvari u plastičnim limenkama od 400 g. Proizvod je ugodnog mliječnog okusa..

  Za oralnu uporabu potrebno je pomiješati prah (količina hrane u svakom slučaju određuje se pojedinačno) s prokuhanom vodom sobne temperature. Smjesu miješajte odmah nakon dodavanja vode dok se potpuno ne otopi..

  Gotovu smjesu ne preporučuje se koristiti istovremeno s uzimanjem drugih lijekova. Nakon upotrebe plastična posuda mora biti dobro zatvorena poklopcem. Razrijeđenu smjesu treba upotrijebiti u roku od 6 sati. Datum isteka - 24 mjeseca.

  Optimum resursa

  Smjesa se može koristiti za medicinsku i dijetalnu prehranu za djecu od 7 godina. Razlika od ostalih prehrambenih proizvoda leži u jednakom omjeru proteina kazeina i sirutke, što pridonosi ubrzanom oporavku u postoperativnom razdoblju.

  Smjesa uključuje:

  • Vitamini A, D, E, K, C, B1, B2, B6, B12.
  • Dijetalna vlakna (2% kcal).
  • Minerali i zasićene masne, mononezasićene i višestruko nezasićene kiseline.
  • L-karnitin, taurin, kolin.
  • Probiotik L Paracasel.

  Resource Optimum Protein Nutrition je namijenjen onima kojima prijeti pothranjenost tijekom zračenja ili kemoterapije, kao i kod problema sa srcem, imunološkim i živčanim sustavom..

  Okus mlijeko-vanilija dostupan je u obliku suhog praha u plastičnoj limenci od 400 g.

  Za razrjeđivanje smjese treba koristiti prokuhanu vodu s temperaturom koja ne prelazi 40 Celzijevih stupnjeva. Zabranjeno je miješanje proizvoda s drugim lijekovima. Rok trajanja je 2 godine.

  Trošak lijekova

  Najprikladnije je naručiti prehrambene smjese i pripravke iz mrežnih ljekarni. Da bi se izbjegla kupnja krivotvorene robe, ne preporučuje se kupnja proizvoda ručno ili oglasom.

  Uobičajena web mjesta uključuju "nutricia-medical_ru", "nestlehealthscience_ru", kao i web mjesta ljekarni - "eapteka_ru", "piluli_ru" i "internet-apteka_ru". Prehrambena hrana također se prodaje u većini redovnih ljekarni u gradu..

  Trošak robe ovisi o mjestu kupnje i obliku puštanja (prašak za suspenzije ili gotova tekućina), tako da cijena može uvelike varirati.

  Na primjer:

  • Nutridrink - 205-240 rubalja. za bocu od 125 ml, smjesa teška 322 g u limenci košta od 600 do 750 rubalja.
  • FortiCare - 205-250 rubalja. za bočicu od 125 ml. Također se prodaje i paket od 4 boce - 750-900 rubalja.
  • Nutrison - u plastičnoj bočici od 500 ml - od 370 do 900 rubalja. (ovisno o vrsti proizvoda; najjeftiniji je Nutrison Energy, najskuplji je Nutrison Advance Peptisorb). Boca od 1000 ml košta od 700 do 1000 rubalja. Laminirana samo padajuća vrećica (500 i 1000 ml) košta od 800 do 980 rubalja.
  • Nutricomp - bočica od 200 ml košta od 180 do 250 rubalja, bočica od 500 ml košta od 350 do 800 rubalja (cijena ovisi o vrsti - Nutricomp Standart je najpristupačniji, Nutricomp Advanced je najskuplji). U obliku laminiranog pakiranja zapremine 1000 ml, lijek košta od 400 do 800 rubalja.
  • Nestle Modulen IBD - trošak konzerve od 400 g suhe smjese varira od 1000 do 1300 rubalja.
  • Resource Optimum - plastična limenka od 400 g košta od 450 do 700 rubalja.

  Proteinska prehrana nije zaseban oblik terapije i može poslužiti samo kao dodatni čimbenik koji pomaže glavnoj metodi liječenja. Za pacijente s karcinomom izuzetno je važno točno poštivati ​​sve liječničke propise, jer i najmanja kršenja mogu značajno smanjiti učinkovitost lijekova i prehrambene prehrane (na primjer, razrjeđivanje smjese u hladnoj vodi, a ne u toploj vodi).