Adenom nadbubrežne žlijezde

Lipoma

Registracija: 20.12.2015 Poruke: 3 Zahvalio: 0 puta Zahvalio: 0 puta ->

Pozdrav Vladimir Eduardovich!

Molim vas, možete li dati svoju procjenu na temelju rezultata istraživanja.

Moja je majka bila u bolnici u studenom 2014. zbog problema sa srcem. Dugo godina je hipertenzivna, ali u ovom slučaju dolazi do prekida u otkucajima srca (pojavio se "srčani" kašalj), koji su, prema riječima liječnika, uzrokovani njezinom revnom željom da se bavi tjelesnom aktivnošću - vježbama s bučicama u dobi od 69 godina. Kao rezultat toga, otpuštena je s prilagodbom lijekova za hipertenziju..

No dok je bila u bolnici, napravljeno je CT abdomena s kontrastom. Proizlaziti:

U tijelu desne nadbubrežne žlijezde vizualiziraju se dvije nodularne formacije dimenzija 18x17x16,5 mm i 17x14x19 mm s gustoćom od 11 jedinica N, homogena struktura, jasnih ujednačenih kontura, akumulira kontrastno sredstvo tijekom studije: gustoća raste u parenhimskoj fazi do + 36 jedinica N, u odgođenoj fazi smanjuje se na + 8 jedinica. Okolno vlakno je strukturno.

Endokrinolog je primijetio da je potrebno provjeriti i pustiti Boga.

U prosincu ove godine (tj. Prošla je godina) ponovili smo CT:

U tijelu desne nadbubrežne žlijezde vizualiziraju se dvije nodularne formacije veličine 18x16x15mm i 17x14x18 mm s gustoćom od 13 jedinica N, homogena struktura, jasnih ravnomjernih kontura, akumulira kontrastno sredstvo tijekom studije: gustoća raste u parenhimskoj fazi na + 37- + 41 jedinica N, u odgođenoj faza se smanjuje na + 8- + 12 jedinica H. Okolno vlakno je strukturno.
Zaključak: CT slika bez negativne dinamike u odnosu na studiju iz 2014.

Otišli smo s ovim rezultatom i mirnoćom opet do endokrinologa. Bio sam kod drugog liječnika koji se iznenadio što ranije 2014. nismo bili poslani kirurgu i rekao da su se pokazatelji po gustoći povećali tri puta na gore! (za nas su ovi brojevi prirodno mračna šuma i jednostavno smo se oslanjali na pozitivan zaključak CT-a da nije bilo promjena)

Upućeni smo k medicinskom kirurgu. centar za pirogov za konzultacije, ali dogovor smo dobili samo u siječnju zbog praznika.

Prirodno, jako smo zabrinuti, nepoznato je zastrašujuće. Možete li dati svoje mišljenje - na što se prilagoditi.

Nakon CT snimanja u prosincu, napravljeni su sljedeći testovi:

1.Renin - 3,5 μU / ml - analiza je uzeta sjedeći. Norme: stoji 4.4-46.1; ležeći 2.8-39.9.
2. Aldosteron - 5,46 ng / dl - analiza je uzeta sjedeći. Norme: stoji 2,56-44,5; ležeći 1,97-26,0.
3. Kortizol - 362,5 nmol / l. Normalno jutro 101,2-535,7.
4. Kortizol nakon 1 mg deksametazona - 31 nmol / l.
5. Metanefrini uobičajeni u mokraći dnevno - 108 mkg / dan. Referentni interval 10-345.
6. U općoj kliničkoj analizi ESR je povećan - 23. Norma je do 15.

Mama ima 69 godina, visina 155, težina 72 kg.

_______
Zahvaljujemo na pažnji prema našem problemu..

adenom nadbubrežne žlijezde

Imam 38 godina, otkrio sam obrazovanje ovog listopada, slučajno na ultrazvuku trbušne šupljine, još jednom se referirajući na gastrointestinalne bolove u predjelu želuca, nakon uklanjanja žuči prije 9 godina, povremeno par puta godišnje te probleme rješavam gastrointestinalnim i ovo baš isto. Patio sam od PA (napadaji panike) posljednje 3 godine, prije godinu dana pilot pakleni serlift i napadi su prošli, sada na živce SVE je eskaliralo u napadima - cassica. može dati i aktivni tumor, kao što je rekao endokrinolog, testovi hrane trebali bi se uzeti tek u ponedjeljak, novac je pronađen. skupe su.
evo zaključka CT-a:
PROTOKOL RAČUNALNE TOMOGRAFIJE.
Dob 38, žena.
Kontrast - Visipak 320 v / v + oralno
Ravnina rezanja je aksijalna, debljina rezanja 5mm.5mm

Na nizu tomograma trbušne šupljine obično se nalazi jetra, koja nije povećana u veličini, struktura joj je homogena, bez žarišnih promjena, sa signalom normalnog intenziteta. Intrahepatični žučni kanali, holedoh nisu prošireni.
Uklonjen žučni mjehur, s metalnim kopčama.

Gušterača nije povećana. Njegova je struktura homogena, grudasta. Wirsungov kanal nije proširen. Parapankreatična vlakna nisu promijenjena.

Obično se nalaze bubrezi. Oblik, dimenzije i struktura se ne mijenjaju.

ChLS i ureteri nisu prošireni, P-kontrastni kamenci ne sadrže.

Slezena je normalne veličine, struktura je homogena, dodatni režanj do
11 mm.

Lijeva nadbubrežna žlijezda normalnog oblika, veličine, položaja i građe.

U TIJELU I LATERALNOM NOGU DESNOG NADBOLJAKA ODREĐUJE SE HIPODENZIVNI OVOIDNI OBLIK, SA JASNIM Glatkim KONTURAMA, VELIČINE DO 30x22,5 mm, NE GRAĐI KONTRAST.

U trbušnoj šupljini nije pronađena slobodna tekućina.
Limfni čvorovi trbušne šupljine i retroperitonealni prostor nisu definirani.

ZAKLJUČAK: CT znakovi stvaranja desne nadbubrežne žlijezde (vjerojatni odenom).
Preporučuje se konzultacija endokrinologa. Promatranje u dinamici.
27.10.2016

Tema: Adenom nadbubrežne žlijezde

Pozdrav doktore!
U travnju ove godine prvi mi je put skočio krvni tlak (160/100). Kardiolog je predložio pregled bubrega radi ultrazvučnog pregleda, otkrili su adenom lijeve nadbubrežne žlijezde. Računalna tomografija potvrdila je dijagnozu: adenom lijeve nadbubrežne žlijezde 1,5 puta 2 cm..
Prvi test krvi za kortizol: 827,93 n mol / l
APR: 0,22 nb / ml / sat
TSH: 1,25 IU / ml
K: 4,71 mmol
Na: 147,1 mmol
Analiza urina na badem do toga: negativna reakcija.
Planina kasnije.
Drugi test krvi za kortizol: 753 n mol / l
navečer sam uzeo "deksametazon" 2 tab. i ujutro darivali krv
za kortizol: 69,91 n mol / l
Liječnik je rekao da adenom nije aktivan, treba ga nadzirati, nije potrebno liječenje, a šest mjeseci kasnije bit će potrebno proći još jedan pregled.
Prošlo je 15 dana nakon uzimanja, a ja sam opet imao iste simptome: unutarnji tremor, glava je poput tuđe, pritisak raste. Kako mogu živjeti ovih šest mjeseci?
Imam 53 godine, vegetarijanac sam, pušim, alkohol ne koristim 15 godina (a ni piva), anti-kava.
Molim vas, savjetujte što se može učiniti, ili promijeniti prehranu, baviti se tjelesnim vježbama, jogom, što treba promijeniti u mom životu tako da ta ranica nestane (jer se ne može liječiti lijekovima).
Pomozite molim vas.
Hvala.

Imate hormonski neaktivni adenom nadbubrežne žlijezde i on ni na koji način ne može utjecati na vašu dobrobit, a porast krvnog tlaka nije povezan s tim. Nažalost, malo je podataka o vama.
Imate 53 godine. Ovo je doba hormonalnih promjena u tijelu, u tom razdoblju često dolazi do porasta krvnog tlaka i lošeg zdravlja. Često se pojavljuje hipertenzija. Ograničite unos soli, prestanite pušiti, vježbajte, hodajte, plivajte, pripazite na težinu - jedite malo, ali češće (4-6 puta dnevno). Uzimajte antihipertenzivne lijekove (lijekove koji snižavaju krvni tlak, propisao liječnik ili kardiolog). Uzimajte Afobazol 1x3 r dnevno mjesec dana - prodaje se bez recepta bez recepta. Glavno je biti smiren i sve će biti u redu, a nakon šest mjeseci ponovno pregledati nadbubrežne žlijezde..

endokrinolog, kandidat medicinskih znanosti
specijalist najviše kvalifikacijske kategorije
Nagy Yulia Gaborovna

Poliklinički kompleks
Sankt Peterburg, Moskovsky pr., 22
Telefon: 777-97-77

Pozdrav, draga Julia Gaborovna!
Puno vam hvala na preporukama.
Napišete da o meni ima malo podataka. Mogu vam reći i o sebi: moja visina je 164 cm, težina je 65 kg (težina od 1.10.08.), Moja stalna težina je 70 kg. izdržao nekoliko godina i kada sam točno smršavio 5 kg. Ne znam. Prvi visoki krvni tlak 170/100 imao sam u travnju. Sada imam stalni krvni tlak od 145/100. U životu mi je radni krvni tlak bio 120/80. Nakon što je postavljena dijagnoza nadbubrežnog adenoma, odlučila sam se na potpuni pregled, čini se da su testovi normalni, šećer u krvi je također normalan. Međutim, rečeno mi je da imam kronični pankreatitis. I s tim u vezi počeo sam se pridržavati nježne prehrane za gušteraču, t.j. Jedem hranu kuhanu na pari, sol sam potpuno isključila iz prehrane. Ali sa slatkišima to još uvijek ne mogu, volim slatkiše, čokoladu.
Ovu dijetu slijedim već 2 mjeseca.
Na posljednjem sastanku, endokrinolog mi je propisao "lizoril" 1 tab. ujutro kako bi se smanjio krvni tlak, ali anatomija govori što treba poduzeti s oprezom ako ste na dijeti s malo soli ili bez soli. I sad ne znam što bih, bojim se piti tablete. Molimo savjetujte, možda se mogu popiti neke druge tablete za snižavanje krvnog tlaka.
Hvala.

dobar dan!
Ne trebate u potpunosti eliminirati sol iz prehrane, trebate je smanjiti na 4-5 grama. dnevno. Možete uzeti Enap ili Enalapril 10 mg. 1/4 tab. * 2 puta dnevno. Učinak se ne razvija odmah, ali nakon 5-7 dana, ako se krvni tlak ne smanji pri ovoj dozi nakon 2 tjedna, tada se doza povećava na 1/2 tab * 2 puta dnevno.

endokrinolog, kandidat medicinskih znanosti
specijalist najviše kvalifikacijske kategorije
Nagy Yulia Gaborovna

Poliklinički kompleks
Sankt Peterburg, Moskovsky pr., 22
Telefon: 777-97-77

Draga Julia Gaborovna, hvala vam puno na preporukama, dobroti i suosjećanju.

budi zdrav!
Hvala što ste nas kontaktirali!

endokrinolog, kandidat medicinskih znanosti
specijalist najviše kvalifikacijske kategorije
Nagy Yulia Gaborovna

Poliklinički kompleks
Sankt Peterburg, Moskovsky pr., 22
Telefon: 777-97-77

bok, moja majka ima adenom nadbubrežne žlijezde, može li se to izliječiti bez operacije??
postoje li narodni lijekovi??
hvala unaprijed!!

Pozdrav, zovem se Andrey, imam 41 godinu, težina-115, visina-178, u ožujku mi je krvni tlak skočio sa 260 na 130, stalno su išli piti concor i pretarij, tlak se malim skokovima vratio u normalu, ali zdravlje mi se nije popravilo, stalni osjećaj unutarnjeg drhtanja, udovi se zagrijavaju i hlade, pulsirajuća bol u zatiljku i prsima, ultrazvuk je otkrio da je adenom desne nadbubrežne žlijezde poslan na MRI, testovi: adrenalin: 66,8 normalni adrenalin-135,7 kortizol-549,061 aldosteron-2,052 veličina desna nadbubrežna žlijezda - 4,84 * 3,83, sugerirajte operaciju, savjetujte što učiniti u ovoj situaciji. hvala unaprijed!

Dnevno napravite metanefrin u urinu, omjer aldosteron-renin, dnevni kortizol u urinu.

Srdačan pozdrav, Alexander Yurievich.

napravili analizu urina na sadržaj kateholamina, anrenalin-66,8, noradrenalin-135,7.

Koji su laboratorijski standardi i mjerne jedinice?

Srdačan pozdrav, Alexander Yurievich.

dnevna količina urina (ml) -1500 ml. Svakodnevno izlučivanje kateholamina s urinom: Adrenalin-66,8! Norepinefrin-135,7! Norma: 12,0-43,7! 47,3-591!

Posljednji uredio nedug44158; 12.11.2012 u 11:44.

dnevna količina urina (ml) -1500 ml. Svakodnevno izlučivanje kateholamina s urinom: Adrenalin-66,8! Norepinefrin-135,7! Norma: 12,0-43,7! 47,3-591!

Ovo još nije dijagnoza FEO-a. Učini ono što sam predložio. Započnite s 24-satnim metanefrinom u urinu.

Srdačan pozdrav, Alexander Yurievich.

[CITAT = Nagy YG; 1874220] Imate hormonski neaktivni adenom nadbubrežne žlijezde i on ni na koji način ne može utjecati na vašu dobrobit, a porast krvnog tlaka nije povezan s tim.

NE MOŽETE. NIJE POVEZANO. Možda je i kortizol mlađi od 1000 godina "povezan s dobi". Otjerajte takve "liječnike" iz struke. Tamo gdje ima kortizola, potražite adrenalin. Ne igrajte se s deksametazonom. Nuspojave iz nje ne nestaju nakon povlačenja. Adrenergički blokatori pritiska samo će pogoršati situaciju. Adenom je moguće "smiriti" samo tečajevima mamomita u malim dozama, a ako je stvarno loše, dodajte peritol (pažljivo, može imati snažan sedativni i depresivni učinak). Nikad ne pušiti (kortizol + homocistein = ateroskleroza). Za djelomičnu neutralizaciju kortizola - granulirani lecitin i povećanje ugljikohidrata. Spavajte najmanje 8 sati, uklj. a poslije ručka. Tjelesno vježbanje je obavezno, ali umjereno, aerobno hodanje ili vožnja biciklom, plivanje i 3-4 puta tjedno. kratko za pola sata anaerobno (intenzivno). Vitamini B12 i folna kiselina neophodni su za smanjenje homocisteina (ovi se vitamini nalaze u životinjskoj jetri i zelenom lišću). Možda je ovo maksimum koji se može učiniti bez operacije uklanjanja nadbubrežne žlijezde (što se može učiniti u Rusiji, ali prethodno napisavši oporuku).

Adenom lijeve nadbubrežne žlijezde

Ako ne razumijete moj odgovor, smatrate ga nepotpunim ili imate dodatnih pitanja - napišite u komentarima na svoje pitanje na web mjestu i pokušat ću vam pomoći (nemojte ih pisati u privatne poruke).

Ako želite nešto pojasniti, ali niste autor ovog pitanja, napišite svoje pitanje na stranici https://www.consmed.ru/add_question/, inače će vaše pitanje ostati bez odgovora. Medicinska pitanja u privatnim porukama ostat će bez odgovora.

Otkrivanje potencijalnog sukoba interesa: Primam novčanu naknadu u obliku neovisnih potpora za istraživanje od Serviera, Sanofija i Ministarstva zdravlja RF.

MRI je poput fotografije, odnosno prikazuje nešto što je uvijek u istom položaju. MRI ne pokazuje funkcionalne poremećaje poput grčeva. To sam ja zbog činjenice da MRI nije ni potreban ni dovoljan pregled da bi se utvrdio uzrok bolova u trbuhu. Nešto što može pokazati da nešto ne može.

Kalcij također ne pokazuje uzroke boli i ne omogućuje procjenu hormonalne aktivnosti nadbubrežnih žlijezda. Odnosno, „dodatni“ testovi mogu više zbuniti, a ne pomoći u dijagnozi..

Formalno, vaš je rezultat viši od normalnog, ali to može značiti laboratorijsku pogrešku ili pogrešku u prikupljanju / transportu krvi, a ne samo bolest. Za usporedbu simptoma i odstupanja u analizama potreban je samo liječnik s punim radnim vremenom. Ako se međusobno ne podudaraju, tada vjeruju simptomima, a ne analizama..

Zbog specifičnosti pripreme krvi za pretrage itd. sve testove u Rusiji najbolje je raditi na prazan želudac, ako nije izričito navedeno. Uključujući kalcij.

Ono što sam gore opisao (Taktika otkrivanja (vjerojatno) insidentaloma je sljedeća: idete na osobni sastanak kod endokrinologa, on (a) pregledava i pita vas za prisutnost / odsutnost znakova prekomjerne hormonalne aktivnosti nadbubrežnih žlijezda; ako liječnik s punim radnim vremenom vidi takve znakove, tada da bi isključio odgovarajuću dijagnozu, propisuje krvne pretrage (ponekad - dnevni urin). Ako MRI ne pokazuje gustoću obrazovanja u jedinicama Hounsfielda (HU), tada je vrijednost takvog pregleda manja. Međutim, to ne znači da MRI treba ponoviti.) sadrži odgovor na veliku neka od vaših pitanja, na primjer, na pitanje o testovima i simptomima.
Vjerojatno ne biste trebali tražiti simptome u sebi, jer su nespecifični, tj. su s raznim bolestima. A liječnik s punim radnim vremenom može kombinacijom znakova odlučiti je li povezan ili nije i možete se zavarati.

Donekle, na pitanje benignosti odgovara MRI - same jedinice Hounsfielda.

Zašto se benigne ne uklanjaju - jer su koristi od takve operacije u pravilu manje od štete.

Ako se gustoća stvaranja opisuje ne u jedinicama, već u usporedbi s drugim tkivom, onda su to također podaci, samo manje precizni, koji sugeriraju osobno gledanje diska s MRI. Oni. moguće je odgovoriti na pitanje o malignosti, ali neću poduzeti u odsutnosti prema podacima koje ste dali.

Ako je ovo insidentalom, onda ga ne morate brisati.

Možete pretpostaviti, a to sam pretpostavio u jednom od prethodnih odgovora. Također sam naveo uvjete u kojima možete učiniti nešto više od pretpostavke.

Čak i ako je riječ o insidentalomu, to ne znači automatski da raste ili ne raste. Možda tako i tako.

Bilo koje obrazovanje ima vjerojatnost malignosti, ali vjerojatnost ovisi o tome o kojem se obrazovanju radi.

Ne pretpostavljajte pretpostavke. Pretpostavke ne zamjenjuju potrebu za posjetom liječniku s punim radnim vremenom i / ili provođenjem dodatnih pregleda ako želite točniji odgovor.

Isplati li se napraviti magnetsku rezonancu glave - po mom mišljenju, a na temelju vašeg opisa nema takve potrebe.

Simptomi koje ste sada opisali vjerojatno neće imati endokrine uzroke (a ono što je pronađeno u nadbubrežnoj žlijezdi na magnetskoj rezonanci slučajno je, a ne uzrok tih simptoma). Odnosno, o dodatnom liječenju treba osobno razgovarati s terapeutom ili gastroenterologom..

Tumor nadbubrežne žlijezde.

Preporučeni postovi

Pridružite se našim raspravama!

Morate biti korisnik da biste mogli objaviti komentar.

Stvorite račun

Registrirajte se da biste dobili račun. Jednostavno je!

Ući

Već registrirani? Prijavite se ovdje.

Trenutno gleda 0 korisnika

Nema korisnika koji pregledavaju ovu stranicu..

Popularne teme

Autor: Kuzya2020
Izrađeno prije 8 sati

Autor: Tarakashka
Izrađeno prije 1 sat

Autor: lis174
Stvoreno prije 10 sati

Autor: Irishka)
Kreirano prije 7 sati

Autor: ArinaSochi
Kreirano prije 13 sati

Autor: Olga_kk
Izrađeno prije 5 sati

Autor: Kotik_obormotic
Izrađeno prije 3 sata

Pregledi klinika

O mjestu

Brze poveznice

  • O mjestu
  • Naši autori
  • Pomoć na web mjestu
  • Oglašavanje

Popularni odjeljci

  • Forum za planiranje trudnoće
  • Grafikoni bazalne temperature
  • Biblioteka za reproduktivno zdravlje
  • Recenzije o klinikama o liječnicima
  • Komunikacija u klubovima za PDR

Materijali objavljeni na našoj web stranici su u informativne svrhe i namijenjeni su u obrazovne svrhe. Molimo nemojte ih koristiti kao liječnički savjet. Utvrđivanje dijagnoze i odabir metode liječenja ostaje isključiva nadležnost vašeg liječnika!

Lijevi nadbubrežni adenom

MRI dijagnosticiran adenom lijeve nadbubrežne žlijezde. Recite mi je li potrebno na operaciju? Može li izazvati tjeskobu i stres, tahikardiju? Što je potrebno prije pregleda? Kortizol se uzimao ujutro, povećan.

Dob: 30

Kronične bolesti: HIV

Na usluzi AskDoctor dostupna je internetska konzultacija endokrinologa o bilo kojem problemu koji vas se tiče. Medicinski stručnjaci pružaju konsultacije danonoćno i besplatno. Postavite svoje pitanje i odmah dobiti odgovor!

Ako imate slično ili slično pitanje, ali niste pronašli odgovor na njega, postavite svoje pitanje liječniku na mreži.

Ako želite dobiti detaljniji medicinski savjet i problem riješiti brzo i individualno - postavite plaćeno pitanje u privatnoj osobnoj poruci. budi zdrav!

Adenom nadbubrežne žlijezde

Povezana i preporučena pitanja

3 odgovora

Pretraživanje web mjesta

Što ako imam slično, ali drugačije pitanje?

Ako među odgovorima na ovo pitanje niste pronašli potrebne podatke ili se vaš problem malo razlikuje od prikazanog, pokušajte postaviti isto pitanje liječniku na istoj stranici ako je povezano s glavnim pitanjem. Možete postaviti i novo pitanje, a nakon nekog vremena naši će liječnici odgovoriti na to. Slobodno je. Informacije koje su vam potrebne možete potražiti u sličnim pitanjima na ovoj stranici ili putem stranice za pretraživanje web mjesta. Bit ćemo vam vrlo zahvalni ako nas preporučite svojim prijateljima na društvenim mrežama..

Medportal 03online.com provodi medicinske konzultacije u načinu dopisivanja s liječnicima na web mjestu. Ovdje ćete dobiti odgovore od stvarnih praktičara u svom području. Trenutno na web mjestu možete dobiti savjete iz 50 područja: alergolog, anesteziolog-reanimator, venereolog, gastroenterolog, hematolog, genetika, ginekolog, homeopat, dermatolog, dječji ginekolog, dječji neurolog, dječji urolog, dječji endokrini kirurg, dječji endokrini kirurg, specijalist zaraznih bolesti, kardiolog, kozmetolog, logoped, specijalista ORL-a, mamolog, pravnik, narkolog, neuropatolog, neurokirurg, nefrolog, nutricionist, onkolog, onkurolog, ortopedski traumatolog, oftalmolog, pedijatar, plastični kirurg, reumatolog, psiholog, reumatolog, radiolog, seksolog-androlog, stomatolog, triholog, urolog, farmaceut, fitoterapeut, flebolog, kirurg, endokrinolog.

Odgovaramo na 96,64% pitanja.

Adenom nadbubrežne žlijezde

Utvrđeno je da mama ima adenom nadbubrežne žlijezde. Veličine su male, ali zdravlje se snažno odražava. Stalni napadi pritiska itd. Moram na operaciju.

Tko se suočio, recite mi kako ste napravili operaciju? Na Internetu pišu da ako je adenom malen, tada se ubod uklanja. I liječnik kaže da je potrebno presjeći i ukloniti samu nadbubrežnu žlijezdu (ovo je liječnik u sanatoriju, ona se za to nije specijalizirala. Postavila je dijagnozu, ali možda ne zna detalje operacije)

Moja mama je zastrašujuća kukavica i ako unaprijed sazna da će sve biti tako teško, uopće neće pristati na operaciju (

Recenzije kirurgije lijevog nadbubrežnog adenoma

Hvala, nazvat ćemo vas u roku od 1 sata tijekom radnog vremena
(od 8 do 21 po moskovskom vremenu).

Ovaj Korisnički ugovor javni je dokument administratora web stranice www.puchkovk.ru (u daljnjem tekstu Administrator) i određuje postupak korištenja od strane posjetitelja (u daljnjem tekstu Posjetitelj) web stranice www.puchkovk.ru koja pripada Administratoru te obrade, pohrane i druge upotrebe podataka koje je Administrator primio od Posjetitelj na web mjestu administratora. Administrator stranice može u bilo kojem trenutku promijeniti ovaj Korisnički ugovor bez obavještavanja posjetitelja stranice.

  • Posjetitelj stranice, ostavljajući bilo kakve podatke povezane izravno ili neizravno određenoj ili prepoznatljivoj osobi (u daljnjem tekstu - Osobni podaci), potvrđuje da je pročitao ovaj Korisnički ugovor i da se s njim slaže.
  • S obzirom na sve dane Osobne podatke, Posjetitelj daje Administratoru puni pristanak za njihovu obradu.
  • Administrator stranice jamči posjetitelju da će se obrada i pohrana primljenih osobnih podataka posjetitelja provesti u skladu s odredbama Saveznog zakona od 27. lipnja 2006. br. 152-FZ "O osobnim podacima".
  • Posjetitelj web mjesta razumije i suglasan je da je zabranjeno pružati Administratoru bilo koje informacije koje nemaju nikakve veze s ciljevima web stranice. Takve informacije mogu biti informacije o zdravstvenom stanju, intimnom životu, nacionalnosti, vjeri, političkim, filozofskim i drugim uvjerenjima posjetitelja, kao i informacije koje su komercijalne, bankarske i druge tajne posjetitelja.
  • Administrator jamči posjetitelju da osobne podatke primljene od posjetitelja koristi isključivo u svrhe ograničene na marketinške, reklamne i informativne svrhe administratora, kao i za analizu i istraživanje posjetitelja web mjesta, kao i kako bi mu pružio robu i usluge izravno locirane ili ne, na web mjestu administratora.
  • Posjetitelj u skladu s dijelom 1. čl. 18. Saveznog zakona "O oglašavanju" daje pristanak administratoru za primanje reklamnih poruka pomoću navedenih podataka za kontakt.
  • Posjetitelj je jedini odgovoran za kršenje zakona prilikom korištenja web stranice administratora.
  • Administrator ne snosi nikakvu odgovornost u slučaju kršenja zakona od strane Posjetitelja, uključujući, ne garantira da sadržaj stranice odgovara svrhama Posjetitelja stranice.
  • Posjetitelj web mjesta jedini je odgovoran ako su posjetitelji povrijedili prava i legitimne interese trećih strana prilikom korištenja web mjesta administratora.
  • Administrator ima pravo zabraniti upotrebu web stranice od strane posjetitelja, ako postoji pravna osnova.

Zašto je adenom nadbubrežne žlijezde opasan kod žena i muškaraca?

Adenom nadbubrežne žlijezde je novotvorina koja se obično stvara na kori unutarnjeg organa. Benigna pečat, u nekim slučajevima, prijeti zloćudnom transformacijom, stoga zahtijeva uklanjanje. Tumori mogu utjecati na proizvodnju hormona, što negativno utječe na čovjekovu dobrobit.

Patologija se obično formira na korteksu.

Za što su odgovorne nadbubrežne žlijezde??

Uparene žlijezde lokalizirane su u području bubrega i imaju dva sloja. Svaki od njih sintetizira različite hormone. Nadbubrežne žlijezde reagiraju na stvaranje kortikosteroida, androgena i adrenalina. Hormoni pomažu u stabilizaciji ravnoteže vode i soli, odgovorni su za proizvodnju glukoze, razgradnju proteina itd..

Što je nadbubrežni adenom i njegove vrste

U prisutnosti čimbenika rizika dolazi do prerastanja i zadebljanja tkiva. Točni razlozi koji povećavaju vjerojatnost patologije nisu utvrđeni. Međutim, vjeruje se da hormonski poremećaji, nasljedni čimbenik, mehanička trauma, povećana tjelesna težina, uzimanje oralnih kontraceptiva i nezdrav način života doprinose njegovom razvoju..

U vezi s razmnožavanjem tkiva stvara se benigna novotvorina koja može biti hormonski neaktivna ili aktivna. Ovisno o strukturi, razvijena je sljedeća klasifikacija:

  • bistri stanični adenom nadbubrežne žlijezde, u kojem stanice imaju svijetlu sjenu;
  • pigmentiran - unutar šupljine ispunjen je tamnim sadržajem;
  • adrenokortikalna (struktura podsjeća na čvor s laganim sadržajem);
  • onkocitni, sliči malom zrnu.

Hormonski aktivni tumori

U većini slučajeva adenom lijeve ili nadbubrežne žlijezde povezan je s promjenom hormonalne razine i stvaranjem značajne količine biološki aktivnih tvari. Kod ove vrste tumora izlučuju se hormoni:

  • mineralokortikosteroidi;
  • androgeni;
  • estrogeni;
  • glukokortikosteroidi.

Kombinirani pečati doprinose stvaranju ne jednog, već nekoliko hormona odjednom. Simptomi će se razlikovati ovisno o sorti. Oni će biti različiti za muškarce i žene..

Alternativna klasifikacija

Ova klasifikacija uključuje mješovitu podjelu različitih vrsta adenoma nadbubrežne žlijezde kod žena i muškaraca:

Lokalizirano i na desnoj i na lijevoj strani.

  • adrenokortikalna novotvorina. Izvana podsjeća na kapsulu nodularnog tipa. Lokaliziran je i na desnoj i na lijevoj strani. Ponekad provocira razvoj karcinoma;
  • pigmentirana. Nije uobičajeno. Konture su obojene tamnocrvenom nijansom, dok zadebljanje obično ne prelazi 2 - 3 cm;
  • onkocitni. Tkiva rastu vrlo snažno, imaju zrnastu strukturu.

Tumori prema veličini i mjestu

Adenom desne i lijeve nadbubrežne žlijezde može biti mali, srednje veličine ili ogroman. Mjesto lokalizacije je desni ili lijevi unutarnji organ. U nekim slučajevima tumor nastaje s obje strane odjednom..

Karakteristični znakovi

Simptomi cističnih lezija variraju. Ovise o veličini adenoma, o vrsti hormonalne aktivnosti i unutarnjoj strukturi. U ranim fazama tuljani se rijetko manifestiraju. U budućnosti im se dijagnosticiraju promjene u izgledu, glasu. Pritisak se neprestano povećava, a kosa počinje snažno rasti po cijelom tijelu.

Kortikosterom ili hiperkortizolizam

Ova vrsta hormonski aktivnih novotvorina negativno utječe na hormonalnu razinu. Ovisno o proizvedenom hormonu, pojavljuju se sljedeći simptomi:

    višak kilograma javlja se u gotovo svih bolesnika. Povećanje masne mase je neravnomjerno. Taloži se u trbuhu, prsima, licu. Pojavljuje se druga brada. Ali na stražnjim stranama ruku praktički nema masti;

Povećanje masne mase.

  • atrofija mišića. To se prije svega vidi na ramenima i donjim udovima, ali i uočljivo na trbuhu. Ovaj se simptom očituje u kratkom dahu, trbušna šupljina strši;
  • koštano tkivo je uništeno jer tijelu nedostaju minerali. Razvija se osteoporoza, koja dalje izaziva trajne prijelome i ograničenu pokretljivost;
  • koža postaje tanka, što izaziva stvaranje strija. U početku su plave ili ljubičaste boje, a kasnije posvijetle. Obično se strije pojavljuju na bedrima, trbuhu, prsima;

    Strije na bokovima, trbuhu, prsima.

  • nestabilno emocionalno stanje. Višak nekih hormona negativno utječe na živčani sustav. Pacijent postaje depresivan, raspoloženje mu se neprestano mijenja. Otpornost na stres se smanjuje;
  • kod žena su moguće menstrualne nepravilnosti i poteškoće u začeću djeteta.
  • Androsteroma

    S ovom vrstom adenoma, androsteron se proizvodi u velikim količinama. Ovo je muški hormon, stoga njegov učinak prvenstveno utječe na žene:

    Menstruacije postaju neredovite.

    • kosa aktivno raste po cijelom tijelu, uključujući i na licu;
    • timbar glasa postaje grub, podsjeća na muški;
    • menstruacija postaje neredovita, trudnoća ne nastupa. Ako je neoplazma uparena, tada se menstruacija može potpuno zaustaviti;
    • dojka se smanjuje u veličini;
    • mišićna masa raste prema muškom tipu.

    Aldosteroma

    Adrenom ove vrste povezan je s povećanom proizvodnjom aldosterona, najčešće u žena. Posebnost je u tome što su karcinomi vrlo rijetki. Simptomi uključuju:

    • povećava se volumen krvi, budući da se tekućina i natrij slabo izlučuju iz tijela;
    • pritisak raste;
    • kalij se izlučuje u velikim količinama, što provocira razvoj napadaja, smanjeni tonus mišića i ponekad akutno zatajenje srca.

    Dijagnostički postupci

    Dijagnoza adenoma kore nadbubrežne žlijezde uključuje proučavanje organa ultrazvučnom metodom. Ultrazvuk trbušne šupljine ponekad je neinformativan. U tom je slučaju propisana računalna ili magnetska rezonancija..

    Nužno je da napravite hormonalni test kako biste utvrdili je li razina hormona normalna. Studija vam omogućuje razjašnjenje vrste hormonalne aktivnosti dobroćudnog tumora. Propisana je biopsija kako bi se utvrdilo jesu li stanice raka prisutne u tkivima.

    Kako se liječi bolest?

    Nakon provođenja dijagnostičkih studija, liječnik koji odabere terapijski tečaj. Ovisit će o tome je li adenom hormonski aktivnog tipa ili ne, kao i o njegovoj veličini. Ako je poremećena proizvodnja biološki aktivnih tvari, propisuju se lijekovi za stabiliziranje razine hormona.

    Hormonsko aktivne novotvorine u većini slučajeva zahtijevaju kiruršku intervenciju. Uklanjanje adenoma nadbubrežne žlijezde provodi se klasičnom trbušnom metodom ili laparoskopijom.

    Skalpel se koristi za kirurško izrezivanje tkiva. Operacija se obično propisuje kod velikih tumora ili znakova razvoja karcinoma. Klasična intervencija složen je postupak u kojem se uklanja čitav unutarnji organ. Oporavak je dug i težak.

    Laparoskopija se koristi za male novotvorine.

    Laparoskopija je manje traumatična metoda. Koristi se za male novotvorine i osigurava nekoliko uboda s ubodom, kroz koje liječnik dobiva pristup obraštenim tkivima. Nakon uklanjanja kapsule, osoba se brzo oporavlja i može voditi normalan život. Laparoskopija omogućuje očuvanje nadbubrežne žlijezde u potpunosti ili njenog značajnog dijela.

    Ako se operacija izvodi na desnoj žlijezdi, to je uvijek zbog visokog rizika zbog osobitosti anatomske građe. Nije predviđen alternativni tretman za razvoj šupljine u nadbubrežnoj žlijezdi.

    Liječenje narodnim metodama neće se riješiti adenoma i neće smanjiti nelagodu koja je nastala zbog njega.

    Moguće posljedice

    Adenom nadbubrežne žlijezde u svakom slučaju zahtijeva liječenje, jer se ne rješava spontano. Ova vrsta cistične formacije često provocira razvoj karcinoma. Čak i ako se ne dogodi transformacija u zloćudna tkiva, hormonski aktivan tumor pridonosi pogoršanju dobrobiti, pojavi ozbiljnih zdravstvenih problema.

    Novotvorina zahtijeva liječenje pod nadzorom liječnika. Ako se operacija provede pravodobno, prognoza za poboljšanje dobrobiti je povoljna. U nedostatku terapije ili operacije, pacijent riskira ne samo zdravlje, već i život.

    S dijagnosticiranim adenomom potrebno je njegovo obavezno liječenje, koje najčešće uključuje operaciju i uklanjanje kapsule zajedno s žlijezdom. U ovom je slučaju vjerojatnost recidiva i komplikacija svedena na minimum..

    Prethodni Članak

    Prevencija raka dojke